22:10 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Antip Țarălungă
© Sputnik / Rodion Proca

De unde își are originea dansul moldovenesc?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
33110

Antip Țarălungă, profesor de coregrafie, conducător artistic al ansamblurilor Cireșarii, Țărăneii, Comoara, Moldovița, susține că dansul folcloric are o tradiție milenară.

Primele grupuri de oameni care au populat teritoriul țării noastre au pus bazele dansului popular și au transmis o formă de mișcare. Profesorul de coregrafie a lăsat să se înțeleagă că tot ce înseamnă tradiție, port național, dans, au un impact emoțional deosebit, iar reacția oamenilor nu întârzie să apară pentru că este transmis de la o generație la alta practic genetic.

"Dansul popular se bucură de popularitate și va avea continuitate comparativ cu multe alte stiluri precum dans modern, hip-hop. Acestea sunt curente în vogă, dar pentru perioade scurte. Dacă ar fi să privim stilurile de dans din ultimii 40-50 de ani, putem constata cum unele dintre ele au fost uitate. Dansul folcloric însă a fost și va fi. Explicația este că dansurile populare ne reprezintă ca neam, țară, caracterul individual de grup", a declarat Antip Țarălungă.

De asemenea profesorul a explicat cum Ansamblul de Dans Academic Joc a ajuns printre primele cinci cele mai apreciate ansambluri din fost Uniune Sovietică și cât de mult a contat o abordare profesionistă a elementelor folclorice.

"Eu consideră că școala sovietică de coregrafie a avut un impact crucial în dezvoltarea ansamblurilor și, în mod special, cel academic. Dansatorii de la Joc reușeau acele mișcări de la merișor în sus. Era o trupă care avea toate elementele profesioniste. În același timp școala sovietică a impus un alt ritm dansului folcloric, aici s-a făcut diferența. Chiar și astăzi, dacă am compara o trupă moldovenească cu oricare alta din România sau din Balcani, ea se diferențiază ca coregrafie, mișcare scenică", a conchis profesorul. 

Mai multe detalii poți afla în materialul audio.

Tematic

De la câți ani să-ți duci copilul la școala de dans


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei