04:53 06 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Svetlana Cociorvă
© Sputnik / Osmatesco

Cele mai atractive specialități pentru tineri în domeniul agroindustrial

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
69710

Domeniul agroindustrial devine mai atractiv tinerilor din Republica Moldova. Deosebit este faptul că, domnișoarele, caută să-și facă studii în acest domeniu și să-și lanseze propriile afaceri.

De-a lungul anilor, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație a pregătit 25 mii de specialiști, mulți dintre ei ajungând la posturi de conducere importante în Republica Moldova. În cadrul colegiului au lucrat 1000 de profesori și 1000 de angajați auxiliari. În prezent, instituția este cunoscută sub numele de Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", vicedirectorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, Svetlana Cociorvă, a menționat că în prezent numărul angajaților s-a mai redus, însă instituția a fost și rămâne una renumită grație specialiștilor care activează acolo.

Absolvenții gimnaziilor sunt bineveniți să-și continue studiile la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație. Cele mai solicitate specialități sunt vinificația, tehnologia produselor obținute prin fermentare și turismul agroalimentar.

"Anul acesta a fost creată prima grupă la specialitatea amenajarea parcurilor și grădinilor publice. O altă specialitate populară este tehnologia produselor de origine vegetală. Și dacă anterior băieții erau acei care optau pentru studii în domeniul agroindustrial, acum numărul de fete i-a depășit simțitor", a subliniat Svetlana Cociorvă.

Totodată, vicedirectoarea instituției de învățământ a menționat că, în premieră, în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație va fi implementat învățământul dual. Acesta reprezintă o formă alternativă de învățământ profesional tehnic în care elevii, 30% din timpul dedicat studiilor, învață în cadrul instituției de învățământ și 70% - în întreprinderi.

"Tinerii vor avea posibilitatea de a activa în cadrul întreprinderilor cu echipamente și tehnologii moderne. Astfel, după terminarea studiilor elevul foarte ușor se va încadra în câmpul muncii. Am convocat deja o ședință cu agenții economici și o parte din ei deja au transmis solicitări de colaborare", a precizat Svetlana Cociorvă.

Potrivit ei, majoritatea absolvenților Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație își continuă studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova pentru a obține studii superioare în domeniu. Alți elevi își înființează propriile mici afaceri, care de multe ori le asigură și un venit bun.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Profesii de perspectivă în Moldova: Cât de solicitate sunt de către tineri
Meseriile din domeniul tehnic, tot mai solicitate în rândul tinerilor din Moldova
Tagurile:
agricultură


Știrile Zilei