14:17 21 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Victor Juc
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ne pregătim de anticipate? Cine va avea de câștigat de pe urma unui astfel de scenariu

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
405 0 0

Scenariul privind organizarea unui scrutin parlamentar anticipat este tot mai vehiculat. Doctorul habilitat în politologie Victor Juc spune cine ar avea de câștigat de pe urma unei astfel de situații.

Evoluția lucrurilor de pe scena politică îndreaptă Moldova spre alegeri anticipate. Doctorul habilitat în politologie Victor Juc spune că în cazul unui astfel de scenariu, indiferent de sistmeul de vot după care scrutinul parlamentar anticipat va fi organizat, tabloul va fi același.

„Problema acestor formațiuni este că nu-și pot extinde bazinul electoral, ei nu pot recruta noi votanți. Prin urmare, alegerile anticipate nu vor avantaja pe nimeni. Mai degrabă se va păstra același tablou”, a declarat doctorul habilitat în politologie Victor Juc pentru Radio Sputnik Moldova.

Cert este că scenariul expertului este valabil în cazul în care la scrutinul parlamentar anticipat nu va fi aplicat rezultatul referendumului din 24 februarie, așa cum a sugerat într-un interviu președintele fracțiunii parlamentare a PDM în Parlament, Pavel Filip.

„Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101. Amintesc că aproximativ două treimi din alegători s-au pronunțat la referendum Pentru reducerea numărului de parlamentari”, a declarant Pavel Filip, joi, 11 aprilie, în cadrul unui interviu.

Amintim că după mai multe invitații la discuții și refuzuri, reprezentanții blocului ACUM și cei ai PSRM s-au așezat joi, 11 aprilie, la masa de discuții. Întrunirea a avut loc cu prezența presei. Atât reprezentanții blocului ACUM, cât și cei ai PSRM și-au reiterat pozițiile privind o eventuală colaborare. Astfel, reprezentanții blocului ACUM au insistat pe formarea unui Guvern minoritar și funcțiile de președinte al Parlamentului și de premier, iar Partidul Socialiștilor a subliniat că nu susține ideea unui guvern minoritar. Și asta, depoarece, potrivit lor, proiectele de lege nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Expert: PSRM nu va mai negocia cu ACUM, se caută o altă formulă de guvernare
Experții, despre consecințele dialogului „surdo-mut” dintre PSRM și blocul ACUM
Dialogul dintre PSRM și blocul ACUM, un eșec: Ce a scos la iveală întrunirea de joi
Opinie: Dialogul dintre PSRM și blocul ACUM - Lucrurile s-au complicat și mai mult
Tagurile:
PDM, PSRM, Blocul ACUM, Alegeri anticipate, alegeri


Știrile Zilei