00:33 21 Mai 2019
În direct
  • EUR20.01
  • USD17.94
  • RUB0.28
  • RON4.21
  • UAH0.68
Doina Cernavca
© Sputnik / Osmatesco

De ce nu trebuie să le dăm săracilor pachete cu produse alimentare și detergenți

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
2714840

Îndemnul președintei unei organizații de caritate din Moldova: Nu le mai dați săracilor torbe cu produse alimentare și detergenți!

„Nu le mai dați săracilor pește, ci undiță și instruire”. Este îndemnul președintelui executiv al organizației „Ajută un Om”, Doina Cernavca, pentru toți cei care în ajunul sărbătorilor pascale vor să ajute familiile social-vulnerabile. Jurnalista spune că în cei nouă ani de când face caritate s-a convins că pachetele cu produse alimentare și detergenți ajută doar pe moment, fără a da soluții pe termen lung.

„În nouă ani am văzut atâtea, credeți-mă, noi avem familii care le-am ajutat ani la rând, iar ele nu au mișcat niciun deget, așteaptă doar să vină donații și fac copii, fiindcă știu că donatorii sunt sensibili la copii și nu-i vor lăsa de izbeliște. Se va găsi cineva care să le aducă câte ceva. Dar această abordare nu este corectă”, spune Doina Cernavca.

De aceea, organizația „Ajuta un Om”, pe care o conduce, și-a schimbat strategia, iar de câțiva ani încearcă să acționeze după pilda: „Când vrei să ajuți pe cineva, nu-i da un pește, ci o undiță”.

„Caritate nu înseamnă pungi cu produse alimentare, praf de spălat și scutece. Noi trebuie să înțelegem că a ajuta pe cineva înseamnă mai mult decât acele torbe, fiindcă acele macaroane se sfârşesc la un moment dat și nu rezolvăm nicicum situația. De aceea noi acționăm altfel”, spune Doina Cernavca.

Așa se face că, de câțiva ani, organizația „Ajuta un Om” nu le mai dă săracilor „pește”, ci „undițe”.

„Noi îi ajutăm altfel. Le cumpărăm seminţe de porumb și alte cereale. Le cumpărăm animale care să-i hrănească și să le aducă un venit. De exemplu, o vacă sau un cal pentru familie înseamnă foarte mult. Vaca hrănește întreaga familie, iar calul, la fel, poate fi folosit nu doar ca mijloc de transport, dar și ca o sursă de venit. Îi ajutăm cu locuri de muncă. De exemplu, dacă știm că într-o familie nevoiașă mama știe să coase, facem tot posibilul să o angajăm”, subliniază Doina Cernavca.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

De sărbători trebuie să fim mai buni: Campania de caritate la care poți participa acum
Bucură copiii săraci: Tot mai mulți moldoveni se implică în campanii de caritate
Sputnik Caritate: Cum reacționează copiii când stau față în față cu un robot - Foto
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, ONG, caritate, Familii socialmente vulnerabile, saraci


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei