21:54 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Elena Luchian Tătaru
© Sputnik / Miroslav Rotari

Mărturiile unei moldovence stabilite în Canada: Moldovenii sunt apreciați peste hotare

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
59010

Moldovenii sunt foarte apreciați peste hotare. Cetățenii noștri au o calități de invidiat – sunt receptivi, muncitori, responsabili și flexibili. Orice muncă nu le-ai încredința o vor face cu multă dăruire, afirmă moldoveanca Elena Luchian Tătaru, stabilită de mai mulți ani în Canada.

Elena Luchian Tătaru și soțul ei au emigrat în Canada acum 12 ani. În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, moldoveanca a dezvăluit că decizia de a pleca peste hotare nu a fost una ușoară. Totuși, au ales calea străinătății în căutarea unei vieți mai bune.

"Am știut exact ce ne dorim. Dacă ești mereu cu gândul la casă nu te poți încadra atât de ușor. Trebuie să mergi mai departe și să fii conștient de decizia pe care ai luat-o. Dacă muncești atunci ești apreciat la justa valoare și reușești să construiești o stabilitate pe care nu vrei să o pierzi", a spus Elena Luchian Tătaru.

Aproximativ 800 de mii de moldoveni se află peste hotarele țării. Și dacă unii au părăsit Moldova temporar, iar acolo unde se află își fac studiile sau își câștigă pâinea, alții și-au luat întreaga familie și s-au stabilit cu traiul peste hotare. Astfel, numai în 2017, peste 1700 de persoane au anunțat autoritățile că pleacă peste hotare să se stabilească cu traiul acolo. Cert este că cifra este de cinci ori mai mică comparativ cu anul 2000, când 9128 de moldoveni au părăsit definitiv țara.

Potrivit Biroului Migraţie şi Azil, mai mult de jumătate din numărul celor plecați peste hotare este reprezentată de femei. De menționat este că cei mai mulți moldoveni muncesc în Federația Rusă și Italia.

Tematic

Moldovenii pleacă din țară pentru un loc de muncă mai bun și studii de calitate
Dorul de casă - rana moldovenilor plecați peste hotare
Tagurile:
Canada, moldoveni plecati peste hotare


Știrile Zilei