21:53 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Ion Șalaru
© Sputnik / Osmatesco

Tot mai mulți moldoveni se lasă de fumat: Iată ce arată datele statistice

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
14710

Moldovenii au început să renunțe la tutun, după ce fumatul a fost interzis în instituțiile și spațiile publice, acum trei ani.

Fumatul este una dintre principalele cauze ale cancerului, diabetului și bolilor respiratorii. Potrivit șefului Direcţie Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,  Ion Șalaru, în ultimii trei ani mortalitatea și incidența bolilor cardiovasculare sunt în scădere cu 5 la sută. Pe de altă parte, incidența cancerului și diabetului zaharat crește dramatic.

Totuși, Ion Șalaru spune că numărul fumătorilor din Republica Moldova este în descreștere. Acest lucru se întâmplă grație politicilor în domeniu și anume intrării în vigoare a Legii anti-tutun. Un alt impediment este prețul țigărilor, care a crescut semnificativ în ultimii ani.

Astfel, în rezultatul unui studiu efectuat de către Magenta Consulting, s-a constatat că din anul 2015 rata celor care au renunțat la fumat a crescut de la 3 la 13%. Același studiu arată că peste un sfert din populația țării nu au fumat și nici nu a încercat să fumeze vreodată. Din totalul populației, aproximativ 25% sunt fumători, în descreștere cu 2% față de anul 2015.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, 4700 de oameni mor, anual, în țara noastră, din cauza consumului de tutun și expunerii la fumul de tutun. Peste 40 la sută dintre ei sunt în vârstă aptă de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Statistici alarmante: Aproape fiecare al șaselea tânăr din Moldova este fumător
Tagurile:
Legea antitutun, fumat


Știrile Zilei