14:20 15 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.58
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Ion Guzun
© Sputnik / Miroslav Rotari

Expert: Ce se va întâmpla cu magistrații suspendați din funcție de CSM

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
259 0 0

Expertul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun consideră că actualul CSM a eșuat în promovarea oamenilor onești în sistemul judecătoresc. Guzun speră că recentele suspendări din funcție ale unor magistrați ar trebui să se încheie cu demiterea lor. Cât despre cei trei profesori titulari din componența CSM, aceștia au dezamăgit în totalitate.

Expertul Ion Guzun s-a referit, în studioul radio Sputnik Moldova, la recenta decizie a CSM de a înlătura unii magistrați de la exercitarea funcției până la pronunțarea Inspecției judiciare. Chiar și așa, spune expertul, CSM a eșuat în promovarea oamenilor buni în sistemul judecătoresc.

„Cred că o tonalitate dură trebuie să fie dată CSM-lui, pentru că cetățenii sunt cei care dau note politicului, inclusiv, prin prisma faptului că justiția este proastă sau că sunt promovați nu cei mai buni judecători, sau că judecătorii buni sunt presați și eliminați din sistem. Eu sper că suspendările recente se vor încheia cu eliberarea din funcție, pentru că sunt mulți judecători care au adus daune irecuperabile sistemului judecătoresc”, a precizat Ion Guzun.

 Expertul s-a referit și la prestația nu chiar bună a celor trei profesori titulari în componența CSM.

 Recent premierul Maia Sandu a avertizat Consiliul Superior al Magistraturii că va apela la "soluții" în Parlament și Guvern, dacă instituția nu va lua măsurile cuvenite "curățării sistemului". Tot recent, în baza unei informații depuse de un judecător la CSM, unii magistrați au fost înlăturați de la exercitarea funcției până la pronunțarea inspecției judiciare. Este vorba de Ion Druță, președintele CSJ, Radu Țurcanu, președintele judecătoriei Chișinău, toți vicepreședinții judecătoriei Chișinău, inspector-judecător principal Nicolae Clima și președintele Colegiului de evaluare Oleg Sternioală.

Tematic

Eșanu: Despre reforma justiției și păcatele CSM
Ion Dron: Reforma justiției a început prost, iată de ce UE nu ne dă bani
Tagurile:
Demisii, Judecători, CSM


Știrile Zilei