07:02 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Valeriu Sainsus
© Sputnik / Miroslav Rotari

Demograf: De ce moldovenii nu vor să revină acasă?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
349 0 0

În fiecare an, Republica Moldova rămâne fără 3 la sută din populație și această tendință se menține de câteva decenii. Care este tabloul viitorului Republicii Moldova și ce ne mai poate salva din această situație a explicat demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit doctorului în științe demografice Valeriu Sainsus, tendințele ultimelor două-trei decenii demonstrează că numărul populației Republicii Moldova descrește, în special în spațiul rural. Circa 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Mai mult decât atât, specialistul a precizat că fiecare a patra familie din Moldova supraviețuiește datorită faptului că un membru al familiei muncește peste hotare și trimite bani acasă. Totuși, demograful este ferm convins că o bună parte dintre moldoveni vor reveni acasă, însă, cu o condiție.

"O bună parte din ei se vor întoarce atunci când va avea loc schimbarea. Majoritatea rămân reticenți de a se reîntoarce din considerentul că nu simt stabilitate. Iată de ce mulți dintre ei nu au curajul să investească banii săi într-o afacere în Moldova", a spus Valeriu Sainsus.

Specialistul a menționat că în procesul de emigrație există câteva trepte: prima etapă presupune emigrarea individului cu intenția de a câștiga bani și de a reveni în țară. La cea de a doua treaptă, persoana care a plecat a început să se adapteze la noile condiții și deja are dubii dacă să se reîntoarcă acasă. A treia treaptă este plecarea definitivă din țara de origine, care de cele mai mule ori este împreună cu familia.

Valeriu Sainsus afirmă că, atâta timp cât vor exista diferențe majore între locurile de origine și locurile de destinație, atâta timp vom avea emigrație excesivă din Republica Moldova, iar faptul că acest fenomen continuă deja de trei decenii sugerează că schimbările în țară decurg lent sau practic nu sunt deloc.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Prognoze îngrijorătoare: Aproape 80 la sută dintre moldovenii care emigrează sunt tineri
Demograf: Fără inovații în Moldova - tinerii pleacă, populația îmbătrânește
Tagurile:
peste hotare, moldoveni, demograf


Știrile Zilei