22:56 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
Dumitru Russu
© Sputnik / Osmatesco

În ce instituții din Moldova au loc cele mai multe acte de tortură și rele tratamente

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
37510

Moldova bate pasul pe loc la capitolul lupta cu tortura și relele tratamente. În ce instituții aceste fenomene sunt întâlnite cel mai frecvent.

Moldova bate pasul pe loc la capitolul lupta cu tortura și relele tratamente. Aceste fenomene continuă să persiste și chiar să se extindă în izolatoarele de detenție provizorie, în penitenciare, spitalele de psihiatrie și centrele de plasament. Cel puțin asta vedem în raportul de activitate al Consiliului pentru Prevenirea Torturii pentru anul 2018.

„Dacă în izolatoarele de detenție situația se îmbunătățește cât de cât, în penitenciare, spitalele de psihiatrie și centrele de plasament pentru persoanele cu dizabilități, situația este dezastruoasă. Dacă ar fi să dăm o notă pe o scară de la 1 la 10, Moldova este pe poziția 7-8. Asta în condițiile în care 10 este foarte grav”, a declarat membrul Consiliului pentru Prevenirea Torturii Dumitru Russu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit raportului Consiliului pentru Prevenirea Torturii, în 2018 Procuratura Generală a recepționat 687 de sesizări și plângeri privind pretinse acte de tortură, tratamente inumane sau degradante, cifra fiind în creștere comparativ cu 2017 și 2016, când au fost înregistrate 639 și 622 de plângeri de acest gen.

Cert este că din cele 687 de sesizări depuse anul trecut, procurorii s-au autosesizat și au demarat investigațiile în 242 de cazuri, ceea ce constituie 35,2%, iar în urma examinării sesizărilor cu privire la tortură și alte rele tratamente, procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 93 cazuri.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Cele mai dese cazuri de tortură în Moldova au loc în stradă
Trei angajați de la penitenciarul nr.13, condamnați pentru tortură
Tagurile:
centre de plasament, spital de psihiatrie, Penitenciare, rele tratamente, tortură


Știrile Zilei