12:14 19 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.68
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.72
Veaceslav Ioniță
© Sputnik / Osmatesco

Opinie: Angajații din HoReCa să nu dispere, încă nimic nu este pierdut

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
330 0 0

Majorarea TVA de la 10% la 20% pentru domeniul HoReCa a fost una pripită, însă situația ar putea fi remediată după 1 septembrie. Declarația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță pentru studioul ”Sputnik Moldova”.

Veaceslav Ioniță a îndemnat oamenii de afaceri din domeniul HoReCa să nu se descurajeze. În opinia expertului, această decizie poate fi revizuită.

”Vreau să-i încurajez pe cei care activează în domeniul HoReCa. Să nu uităm că TVA de 20% va fi aplicată din data de 1 ianuarie. Până atunci, sper mult ca oamenii de afaceri din domeniu, reprezentanții Ministerului Finanțelor, membrii Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe să revină la subiect și să ia o decizie mai bună”.

În acest context, Veaceslav Ioniță a precizat că experții IDIS Viitorul sunt dispuși să efectueze o analiză a situației din domeniul HoReCa, pentru a evalua beneficiile pentru economia țării în cazul menținerii unei TVA de 10%.

”Pentru nimeni nu e secret că în HoReCa există economie tenebră. Aparent, parcă pierdem o sumă din cauza TVA de 10%. Dar haideți să calculăm și să vedem cât câștigăm dacă scoatem companiile din economia tenebră. În același timp, să vedem cifra vânzărilor, care sunt încasările din asigurări sociale, asigurări medicale, impozitul pe venit.  Să facem un calcul și să vedem ce câștigăm și ce pierdem” a relatat Veaceslav Ioniță.

Anterior, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a declarat în studioul Sputnik Moldova că mai mulți agenți agenți economici din domeniul HoReCa vor fi nevoiți să-și închidă afacerile sau să concedieze din personal, în condițiile majorării TVA și a tarifelor pentru energia electrică.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Decis. Scutirea TVA pentru sectorul HoReCa va fi eliminată
Tagurile:
majorare, decizie, TVA


Știrile Zilei