14:32 08 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Nicolae Osmochescu
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ce spune Nicolae Osmochescu despre modul în care a fost aleasă noua componență a CC

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
35630

O dugheană de vândut covrigi? Ce spune Nicolae Osmochescu despre modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională.

Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu, membru al comisiei de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului, a vorbit în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” despre greșelile comise în timpul organizării concursului pentru selectarea celor șase judecători ai CC.

Potrivit lui Nicolae Osmochescu, din cele trei entități responsabile de organizarea concursului pentru ocuparea funcțiiei de judecător la CC, doar Guvernul a respectat regulamentul.

”S-a vehiculat că toate funcțiile trebuie ocupate doar în urma unor concursuri transparente cu larga participare a societății civile. Parlamentul nu a mers pe această cale, la fel nici Consiliul Superior al Magistraturii. Unicul care a mers pe această cale a fost Guvernul. Executivul a format o comisie de concurs din care au făcut parte și reprezentanții Guvernului – dna Maia Sandu și secretarul de stat adjunct din Cancelaria de Stat, și reprezentanții societății civile, dl Vladislav Gribincea și Iulian Groza, și reprezentanții corpului academic, adică eu”, a declarat doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

Și aceasta nu este singura greșeală comisă. Unii candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională și-au încercat „norocul” depunând dosarul concomitent la cele trei concursuri organizate de Guvern, Parlament și Consiliu Superior al Magistraturii, lucru inadmisibil, spune Nicolae Osmochescu.

”Noi am avut trei sau patru persoane care au depus documentele și la Consiliul Superior al Magistraturii și la Parlament și la Guvern. Pe mine, personal, din start m-a deranjat acest lucru, deoarece nu poate o persoană să depună documentele la trei comisii de concurs. Nu este etic, este absolut imoral. Asta nu e o dugheană de vândut covrigi, dar e concurs pentru o instituție fundamentală a statului”, conchide Nicolae Osmochescu.

Mai grav, deși cele trei concursuri organizate de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii aveau aceleași reguli și criterii de selecție a candidaților, rezultatele acestora demonstrează că cei ce nu reușesc să intre pe ușă, ajung prin geam.

”De exemplu, Dominica Manole nu a trecut de comisia de la Guvern din prima etapă, iar la Parlament trece. Vedeți în ce situație sunt puși până și membrii comisiei guvernamentale. Asta a echivalat cu zero competențele membrilor comisiei de la Guvern”, conchide membru al comisiei de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

Așa se face că în urma concursului la Curtea Constituțională au ajuns Vladimir Țurcan și Domnica Manole din partea Parlamentului, Liuba Șova și Nicolae Roșca – numiți de Guvern și Eduard Ababei și Serghei Țurcan – numiți de Consiliul Superior al Magistraturii.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Va susține sau nu Parlamentul candidații propuși pentru funcția de judecător la CC
Sandu, despre noul președinte al CC: Fiecare judecător să spună pentru cine a votat
Cererea de revizuirea a hotărârea privind numirea președintelui CC, declarată inadmisibilă
Tagurile:
compromis, concurs, judecatorie, Curtea constituțională


Știrile Zilei