16:36 31 Martie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.17
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.65

Schimbare importantă: Iată ce vor face șoferii care vor provoca accidente minore

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
264 0 0

Din 8 septembrie 2019 va fi pusă în aplicare o procedură de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul. Conducătorii auto implicați într-un accident rutier vor putea utiliza un formular de constatare amiabilă în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la Poliţie.

Ce vor păți șoferii care vor provoca accidente minore

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare Viorel Miron, începând cu 8 septembrie, companiile de asigurări vor elibera pe lângă polița de răspundere civilă auto și un formular de constatare amiabilă de accident. Această procedură va fi aplicată pentru toate accidentele rutiere produse pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, care nu depășesc zece mii de lei.

„Modificările respective vin să simplifice procedurile de recuperare și constatare a acestor accidente. Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va ușura și activitatea INP care cheltuie anual pe asemenea proceduri peste trei milioane de lei. Totodată partea vinovată în accident va fi absolvită de răspunderea contravențională”, a precizat vicepreședintele CNPF Viorel Miron.

El a mai spus că procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde” procedura va fi posibilă de la începutul anului 2021.

În 2018, numărul accidentelor rutiere a atins cifra de 11 mii. Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA, din totalul dosarelor administrate de asigurători, în 60% din totalul dosarelor, cuantumul despăgubirii s-a cifrat la 10 mii de lei.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Din 1 iulie, companiile de asigurări vor stabili singure prețul la RCA și Catre Verde
Tagurile:
Accident rutier, RCA


Știrile Zilei