17:55 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Igor Vremea
© Sputnik / Osmatesco

Democrații contestă la CC legea Procuraturii- vezi ce-i nemulțumește

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
88 0 0

Partidul Democrat pregătește o sesizare la Curtea Constituțională privind modificările votate de Parlament la Legea Procuraturii. Argumentul democraților este că CSP a fost înlăturat de la luarea deciziilor, ca garant al independenţei şi imparţialităţii procurorilor.

Deputatul Igor Vremea a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că prin modificările care au fost adoptate de Parlament au fost limitate competențele Consiliului Superior al Procurorilor la selectarea candidaților pentru funcția de procuror general.

 „Ministerul Justiției, implicit ministrul, își arogă competențe sporite la selectarea candidaților în raport cu CSP. Prin aceste modificări, Ministrul Justiției va superviza crearea comisiei de concurs”, a menționat Vremea.

El mai spune că o modificare care a fost trecută cu vederea este că, dacă șeful statului respinge candidatura propusă de CSP, Consiliul Superior al Procurorilor poate propune repetat aceiași candidatură cu votul majorității simple și nu cu două treimi cum era până în prezent.

Potrivit Ministerului Justiției, modificările operate la Legea Procuraturii nu vor periclita independența și autonomia acestei instituții, deoarece Consiliul Superior al Procurorilor va avea rolul decisiv și determinant de a selecta candidatul propus la funcția de Procuror General, fiind astfel organul care va decide în final candidatura ce urmează a fi propusă Președintelui țării.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Cine va fi primul procuror care va fi ales conform noilor modificări
Tagurile:
Legea Procuraturii, Curtea Constituţională


Știrile Zilei