18:29 29 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.51
  • USD17.23
  • RUB0.23
  • RON4.21
  • UAH0.61

Vezi cât la sută din strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
166 0 0

Producătorii de struguri din țara noastră sunt dependenți de piața Federației Ruse și cea din Belarus. Vezi cât la sută din strugurii proaspeți moldovenești ajung pe piețele din aceste țări.

Vezi cât la sută din strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus

Piața Federației Ruse și cea din Belarus rămân a fi colacul de salvare pentru producătorii agricoli din țara noastră. Anual, aproximativ 90% din producția de mere și 50% din strugurii moldovenești ajung pe aceste piețe. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

„Dacă ne uităm peste producția agricolă a Republicii Moldova, în special la fructe, avem poziții unde exportul spre Federația Rusă este de 90-95%. Vorbim de mere unde practic avem o singură piață de desfacere - cea din Federația Rusă, iar dacă vorbim de struguri, atunci să știți că aproximativ 50% din această producție ajunge pe piața din Federația Rusă și Belarus”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în 2019, Republica Moldova a înregistrat o stagnare a tot ce înseamnă exporturi.

„Timp de un an de zile, exporturile nu au crescut. Ele ar fi scăzut cu cel puțin 100 de milioane de dolari dacă nu ar fi fost industria automobilistică”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Tematic

Producătorii de struguri sunt disperați: Ce se va întâmpla cu recolta din acest an – Video
Îngrijorător: Dezechilibrul dintre importuri și exporturi se adâncește. Vezi cu cât
Producătorilor de struguri le vine să pună mâna pe topor: Probleme grave în viticultură

Știrile Zilei