03:06 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Petru Costin
© Sputnik / Miroslav Rotari

Povestea colecționarului moldovean, ajuns în Cartea Recordurilor Guinnes

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
264 0 0

Viață demnă de un scenariu de film! Află povestea celui mai vestit colecționar din Moldova, care a adunat cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume și a creat din monede cea mai mare hartă a Moldovei.

Colonelul Serviciului Vamal Petru Costin este unul din cei mai înrăiți colecționari din Republica Moldova. El este singurul moldovean cunoscut în toată lumea pentru colecțiile sale fantastice.

Colecția de potcoave de cai (peste 1500) a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinnes, iar un alt record este crearea din monede a celei mai mare hărți ce ilustrează Moldova, lucrare care încă nu este înscrisă în carte, dar își așteaptă rândul. Pentru această lucrare a folosit 190 mii de monede, iar harta are suprafața de 64 m2 - cea mai mare hartă din lume, constituită numai din monede.

Pasiunea pentru colecționare nu-l părăsește în niciun caz, și iată, de aproape de cinci decenii este pasionat de arta colecționării.

"Colecționarii sunt persoane specifice, adună lucruri vechi, rare – dacă am apucat această cale de mic copil, atunci o voi ține în continuare tot așa", a declarat Petru Costin în studioul Radio Sputnik Moldova.

Prima colecție  a fost cea de stilouri. Au urmat insignele și monedele. Mai apoi – uniforme și chipiuri  militare, obiecte din epoca medievală, medalii sovietice, monede, icoane, ș.a. Acum, Petru Costin a devenit renumit în întreaga lume grație și numeroaselor colecții prezentate  peste hotare, fiind autorul a peste 300 de expoziții.

"Eu păstrez istoria în obiecte. Am colecții din toate lucrurile posibile și imposibile. Sunt fascinat de istorie, de obiecte vechi", a povestit Costin.

Colecționarul își dorește să publice și o carte despre colecțiile uniformelor militare, incluzând o descriere a ofițerului, generalului sau soldatului care le-a purtat.

"Este o muncă dificilă, dar interesantă, care îmi aduce plăcere", a subliniat el.

Mai mult, colecționarul este nespus de fericit că și-a văzut un alt vis împlinit –  prima galerie din țara noastră, unde sunt prezentate colecțiile sale unice.

"Prima galerie este la Ialoveni, unde am prezentat doar 20 la sută din colecția mea. Urmează să apară o galerie și la Chișinău", a punctat Costin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Tagurile:
Colecționar, Guinness


Știrile Zilei