02:55 18 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Serghei Lelic
© Sputnik / Miroslav Rotari

Moldovenilor le este frică să cumpere legume și fructe – Ce se întâmplă

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
87320

În plin sezon agricol, legumele și fructele au devenit o sursă reală de intoxicație. Specialiștii spun că oamenii sunt îngrijorați de această situație și le este frică să-și umple coșul cu legume proaspete atunci când merg la cumpărături.

Fructele și legumele din comerț sunt adevărate pericole pentru sănătatea oamenilor. Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, o bună parte din nectarine, ceapa, pepenele verde, pepenele galben, strugurii sunt pline de nitrați. 

În luna septembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prelevat 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructele și legumele proaspete. În urma investigațiilor s-a constatat că situația în piețe este catastrofală. O simplă verificare cu un nitratomer de uz casnic a arătat cifre care îngrozesc.

"Spre exemplu, în ceapă nivelul de nitrați depășea doza limită de două ori. Am primit foarte multe mesaje de la consumatori, care spuneau că le este frică să-și facă cumpărăturile", a declarat reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, limita admisibilă a nitraților pe zi este de 3,7 mg la 1 kg al masei corporale, iar de nitriţi – 0,2 mg.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Tagurile:
nitrați, legume, fructe


Știrile Zilei