03:04 18 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Radu Mudreac
© Sputnik / Miroslav Rotari

Niciun ou și niciun kil de carne din Moldova n-au ajuns pe piața din UE în 2019 - detalii

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
193 0 0

În prima jumătate a anului 2019, exporturile de fructe și legume din Moldova pe piața UE s-au diminuat în comparație cu anii precedenți. Cea mai gravă situație se atestă la exportul produselor de origine animală.

După cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, agenții economici din Moldova, deși beneficiază de scutiri anuale de taxe pentru contingentele tarifare la fructe și legume, acestea rămân nevalorificate.

Potrivit deputatului socialist Radu Mudreac, situația cu privire la exportul produselor de origine animală este una catastrofală. Asta înseamnă că, din 10 poziții tarifare, Moldova valorifică în momentul de față doar o poziție și aceea nu pe deplin. Este vorba de mierea de albine. Deputatul mai spune că Guvernul ar trebui să facă o evaluare și să clarifice de ce Moldova așa și nu reușește să exporte ouă și produse din carne pe piața UE.

”Niciun ou de găină sau un kilogram de carne nu a ajuns pe piața UE în 2019. Haideți să facem un audit, o evaluare: care sunt factorii care au dus la așa o situație. Cum se explică acest regres, în condițiile în care Moldova a beneficiat de sute de programe de asistență, școlarizare, granturi, programe de twinning, să nu avem exporturi pe piața UE. Ar trebui să vedem unde este miezul problemei, fie la nivelul unor instituții ale statului, fie la nivelul competitivității agenților economici”, susține Radu Mudreac.

În prezent, dintre produsele de origine animală Moldova exportă pe piața țărilor UE doar miere de albine, în cantități mici, și praf de ouă.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Ioniță despre Exporturile din Moldova în UE: Deși încet, dar cresc
Tagurile:
carne, oua, piața UE


Știrile Zilei