02:54 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Victor Bologan
© Sputnik / Miroslav Rotari

Gata cu datoriile la asociațiile de creditare nebancară– Ce propune Parlamentul

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
998 0 0

Cetățenii care au luat un credit de la o organizație de creditare nebancară și care au acumulat datorii trebuie să știe că penalitățile ar putea fi plafonate, astfel încât să nu depășească valoarea împrumutului contractat.

Deputatul Victor Bologan, unul din semnatarii inițiativei legislative, a declarat în studioul Sputnik Moldova că proiectul respectiv va prevedea stoparea fenomenului de îndatorare excesivă a populației. Documentul va fi discutat în timpul apropiat în Parlament

„Totul s-a început de la solicitările oamenilor care au intrat în niște poveri insuportabile care sunt greu de achitat, când suma contractului nu este plafonată. Prin acest proiect ne propunem  să evităm aceste situații. În statele din regiune există deja o legislație adaptată. Aceste modificări sunt coordonate cu regulatorul de pe piață, CNPF și cu partenerii externi”, a declarat deputatul.

Bologan a mai spus că aceste modificări mai prevăd și instituirea unui sistem de raportare sau a unei baze de date între sectorul bancar și cel nebancar.

„ Vorbim de contracte de scurtă durată și posibilitatea de a avea un sistem de raportare sau o bază de date între sectorul bancar și cel nebancar. Acest lucru este necesar pentru a evita situații când unii cetățeni nu-și onorează angajamentele, fie că are un contract de împrumut cu o bancă, sau cu o organizațe de microfinanțare”, a precizat deputatul.

Victor Bologan a mai spus că proiectul mai prevede că în aceiași organizație de creditare nebancară nu poți lua un alt credit, dacă nu l-ai închis pe primul. Asta ar însemna că dacă o persoană va lua o mie de lei, ea va trebui să întoarcă nu mai mult de două mii de lei, oricare ar fi penalitățile. Potrivit proiectului, organizațiile de creditare nebancară urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, care sunt trei la număr în Moldova, despre persoanele care au luat mai multe credite și s-au dovedit a fi neoneste.

Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la 465 de mii de persoane, iar valoarea medie a unui împrumut depășește 18 mii de lei. Conform datelor CNPF, la data de 1 iunie 2019, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară se cifrează  la aproximativ zece miliarde de lei, fiind în creștere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Tematic

Aveți datorii la asociațiile de creditare nebancară? – Autoritățile vă sar în ajutor
Tagurile:
rata dobânzii, Bani împrumutaţi, CNPF


Știrile Zilei