03:02 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Tudor Vasiliev
© Sputnik / Miroslav Rotari

Important pentru toate mămicile! Ce trebuie să cunoască dacă vor să aibă copii sănătoși

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
48810

Consumul de alcool în timpul sarcinii este extrem de periculos! Vezi care sunt efectele alcoolului asupra fătului.

Consumul de alcool în timp sarcinii este absolut interzis. Potrivit specialiștilor, alcoolul afectează buna dezvoltare a fătului, indiferent de stadiul sarcinii. Respectiv, mamele care vor copii sănătoși trebuie să evite la maxim acest produs.

Potrivit coordonatorului Programului Național privind Controlul Alcoolului, Tudor Vasiliev, cei mai mulți dintre copiii a căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii se confruntă cu probleme grave de sănătate mintală și fizică.

”Astăzi, sindromul alcoolismului fetal reprezintă una din cele mai dramatice și severe patologii. Mulți spun că acești copilași vor fi alcoolici. Dar să știți că nu este doar așa. Situația este cu mult mai gravă. Acești copilași sunt invalizi, ei sunt cu retard mintal, ei sunt cu asimetrii ale trăsăturilor feței și retard fizic – capul este mai mic, lungimea ochilor este mai mică, nasul țuguiat, etc. Acestea sunt niște dismorfii specifice. Până la 80% din acești copilași se află în secțiile psihiatrie, în internate și școlile speciale. Și în toate cazurile de vină este alcoolul”, a declarat coordonatorul Programului Național de control al Alcoolului, Tudor Vasiliev, în cadrul emisiunii „Atitudini”.

Și dacă unii copii nu au probleme fizice, marea majoritatea manifestă probleme de comportament.

„Acești copii au probleme legate de comportament, ei sunt mai predispuși comiterii infracțiunilor, sunt hiperactivi și plus că ei preiau ceea ce văd în familie. Respectiv, este foarte important ca mamele și femeile fertile care vor să aibă copilași sănătoși să nu consume alcool”, a adăugat Tudor Vasiliev.

Potrivit unui studiu realizat de Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, unul din 20 de copii din Statele Unite intră în spectrul tulburărilor de alcool fetal. Rezultatul dă peste cap cercetările anterioare care arătau că unul din 100 de copii se află în spectrul tulburărilor legate de consumul de alcool matern.

Tematic

Uimitor: Iată un tip de alcool pe care nu-l poate depista Poliția din Moldova
Câți alcoolici sunt în Moldova: Datele prezentate de Ziua națională fără alcool
Cei mai mari consumatori de alcool din Europa: Ce loc ocupă Moldova
Tagurile:
copii, ce trebuie sa stii, mame


Știrile Zilei