03:01 18 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Vadim Ceban
© Sputnik / Miroslav Rotari

Vom îngheța sau nu la iarnă în case? MoldovaGaz: Avem diferite scenarii, există riscul...

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
407 0 0

De la 1 ianuarie 2020, tranzitul gazelor rusești prin Ucraina poate înceta, deoarece atunci contractul dintre „Naftogaz” și „Gazprom” se încheie.

Deocamdată un nou contract cu ”Gazprom” nu a fost semnat, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz la mijlocul iernii. Însă autoritățile vorbesc de alte soluții tehnice care ar soluționa problema. Președintele CO ”Moldova Gaz”, Vadim Ceban, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că există totuși un risc ca Republica Moldova să nu fie aprovizionată cu gaze naturale, dar o speranță încă mai există.

” Evident există riscul. Deocamdată nu este o certitudine cu ce se vor finaliza negocierile dintre  „Naftogaz” și „Gazprom”. Evident, noi avem diferite scenarii pentru a fi pregătiți în vederea unei eventuale sistări a tranzitului  de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei. Pregătim sistemul de transportare a gazelor în revers, ca ”TransGaz” să fie pregătit tehnic pentru preluarea gazelor prin coridorul trasbalcanic. Se discută cu cele patru țări vizate, dar și cu ”Gazprom”. Există riscul, dar cred că vom găsi soluții și sper că vom prelungi contractul cu ”Gazprom”, spune Vadim Ceban.

Premierul Maia Sandu a declarat recent că cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să-și facă griji în această privință. Prim-ministrul a spus că „există soluții tehnice” și că vom fi aprovizionați cu gaze indiferent de faptul dacă Rusia și Ucraina vor reuși sau ba să ajungă la o înțelegere cu privire la tranzitarea gazelor prin teritoriul Ucrainei.

Tematic

Riscul ca Moldova să rămână fără gaze naturale: Ce spun autoritățile – Video


Știrile Zilei