17:43 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Igor Volnițchi
© Sputnik / Miroslav Rotari

Opinie: Cât timp Guvernul ignoră aceste probleme, primarii nu-și pot realiza promisiunile

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
173 0 0

Chiar dacă au intenții bune, noii primari și consilieri locali nu vor reuși să-și realizeze promisiunile electorale. Declarația a fost făcută de analistul politic Igor Volnițchi în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Situația economică din satele și orașele din țară nu se va schimba spre bine nici după alegerile locale din acest an. Noii primari și consilieri locali nu vor reuși să dezvolte localitățile și să îmbunătățească viața cetățenilor atâta timp cât Guvernul nu va opri exodul populației și nu va oferi autonomie financiară raioanelor.

”Ce folos că promiți că vei crea condiții, vei atrage bani, vei implementa proiecte -  pentru cine? Oamenii pleacă, iar schimbarea guvernării nu a oprit exodul masiv. Pentru cine va fi creată în sate o viață mai bună? A doua problemă este lipsa autonomiei financiare a administrației publice locale. Fără o reformă autentică a administrației publice locale, niciun teritoriu din țară, cu excepția municipiilor Chișinău, Bălți și Autonomiei Găgăuze, nu poate fi dezvoltat. Practic, nu avem un raion în stare să se întrețină de unul singur, este dependent de conducerea țării și donatori”, a explicat Igor Volnițchi.

Abia după ce vor fi create condiții ca oamenii să rămână în țară, iar raioanele vor obține autonomie financiară, vor exista condiții pentru dezvoltarea satelor și orașelor.

”Soluționând aceste două probleme, reușim să industrializăm ușor localitățile rurale. Aceasta va permite crearea noilor locuri de muncă, creșterea veniturilor la bugetul local. Iată până nu rezolvăm aceste trei probleme, scrutinele, candidații și promisiunile electorale nu vor schimba nimic. Republica Moldova va continuă să rămână ceea ce este în prezent”, a concluzionat Igor Volnițchi.

Tematic

Cum se explică plasarea pe locul trei în alegerile locale a fostului edil al Chișinăului
Alegerile locale ne permit să constatăm care este situația politică reală
Partidele clasate pe primul loc la votul pentru consiliile locale
Tagurile:
Guvern, promisiuni, probleme, primarii


Știrile Zilei