19:20 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Elena Marian
© Sputnik / Miroslav Rotari

Tot mai puține formații corale în Moldova: Explicația unui dirijor

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
126 0 0

De la câteva mii de coruri care au activat în toată țara s-a ajuns la puțin peste 100. Acest lucru l-a declarat Elena Marian, dirijorul corului "Cantabile" din Chișinău, care este și președintele Asociației Muzical-Corale din Moldova.

De ceva timp în urmă, în Republica Moldova activau 3000 de coruri de copii, tineret sau mixte. În prezent, în țară activează în jur de 150 de formații corale pentru toate categoriile de vârstă.

"Vremurile nu sunt deloc ușoare. Tinerii pleacă peste hotare. Doar cinci dintre ele sunt profesioniste, iar restul formațiilor corale sunt de amatori", a declarat Elena Marian pentru Sputnik Moldova.

Corul este o artă academică spune Elena Marian. În prezent tinerii preferă muzica modernă, iar celelalte genuri parcă nu mai au parte de această atenție. Artista spune că a găsit o soluție pentru a readuce faima artei corale în Moldova.

"Ne străduim să facem aranjamentul coral prin intermediul pieselor moderne precum jazz și altele", a menționat Marian.

Cu toate acestea, corul "Cantabile", condus de către Elena Marian este renumit grație participării tinerilor talente în cadrul numeroaselor festivaluri și concursuri naționale și internaționale.

În acest an, pe 1 noiembrie, corul "Cantabile" va împlini zece ani de activitate artistică. Cu acest prilej, la Sala cu Orgă din Capitală, va fi organizat un spectacol coral de zile mari la care vor participa sute de tineri talentați. Programul artistic va include piese din muzica academiză, clasică, națională și pop.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Tagurile:
Moldova, Dirijor, COR


Știrile Zilei