23:00 03 Martie 2021
În direct
  • EUR21.08
  • USD17.52
  • RUB0.24
  • RON4.32
  • UAH0.63

După alegeri se anunță o schimbare la Bălți: Îi vizează pe toți din capitala nordului

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
568 0 0

Proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți, care a stat prăfuit în câteva legislaturi, va fi avizat de Guvern. Documentul prevede o delimitare a competențelor primarului de Bălți în raport cu consiliul municipal, dar și o autonomie financiară mai sporită.

După alegeri se anunță o schimbare la Bălți. Îi vizează pe toți din capitala nordului

Deputatul Arina Spătaru spune că deși în actualul Parlament sunt 4 deputați din Bălți, nimeni nu a susținut conceptul acestui proiect de lege.

”Este un proiect  actualizat , amplu, care prevede și rezolvarea problemei privind autonomia financiară și a patrimoniului municipal. Cel mai important aspect este distribuirea clară a competențelor între primar și consiliul municipal, pentru că o repartizare corectă a competențelor duce la eficientizarea activității administrației municipiului”, a precizat Arina Spătaru.

Un alt aspect important din acest proiect de lege este modul de constituire a veniturilor bugetului municipal Bălți. Autorul proiectului vrea ca 100% din impozitul persoanelor fizice să rămână în bugetul local, inclusiv se solicită ca 50 %  din impozitul persoanelor juridice să rămână pe loc. O altă propunere este ca  50% din taxa de drum să revină în bugetul local. Arina Spătaru mai spune că proiectul urmează să fie avizat de Guvern

”Deocamdată nu avem avizul Guvernului, dar există mai multe avize ale CNA și Ministerului Justiției. La solicitarea ca 100 % din impozitul pe venit pentru persoanelor fizice colectat pe teritoriul municipiului Bălți să rămână pe loc, Ministerul Finanțelor ne susține parțial”, a declarat Arina Spătaru.

Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor din localităţile rurale. La ora actuală, în Parlament există mai multe inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venit al persoanelor juridice și fizice.

Tematic

Ce-i așteaptă pe aleșii locali după alegeri: Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu
Tagurile:
Arina Spătaru, autonomie fiscala, Balti, Statutul municipiului Chișinău

Știrile Zilei