16:05 12 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.22
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.71
Александр Тэнасе
© Sputnik / Miroslav Rotari

Alexandru Tănase, despre pericolul angajării răspunderii Guvernului: Dacă vine alt premier

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
217611

Potrivit proiectului aprobat de Guvern prin procedura angajării răspunderii, premierul va dispune de dreptul să formeze o comisie pentru evaluarea activității procurorului general

Acest lucru se va întâmpla în caz de imixtiune ilegală a acestuia în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puteri” de la Sputnik Moldova că premierul ar trebui să se gândească că nu va fi în această funcție la nesfârșit, iar la un moment dat ar putea veni în acest fotoliu cineva rău intenționat.

”O armă nu împușcă într-o singură direcție. O inițiativă de o asemenea anvergură trebuia să fie transmisă obligatoriu la Consiliului Europei pentru expertizare. Dacă un alt Guvern ar fi venit cu asemenea proiecte, atunci partenerii de dezvoltare erau să reacționeze foarte dur. Bonusul de încredere pe care îl are Guvernul la nivel internațional la ora actuală este utilizat irațional, spune Tănase.

Amintim că ministrul Justiției, Olesea Stamate, a emis un ordin de anulare a rezultatelor concursului pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general. Ceva mai târziu, Guvernul a venit cu un proiect de modificare a legii cu privire la Procuratură prin asumare de răspundere.

La scurt timp, socialiștii au venit și au solicitat demisia ministrului Justiției și retragerea proiectului de răspundere a Guvernului, lucru inadmisibil în opinia premierului. Astfel, socialiștii amenință cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului și căderea alianței.

Tematic

PSRM: Maia Sandu mai are timp până la ora 15:00 să salveze Guvernul și coaliția
Tagurile:
pericol, Alexandru Tănase


Știrile Zilei