20:08 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Natalia Gaibu
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
81010

Diabetul de tip 2 apare, cel mai frecvent, din cauza alimentației nesănătoase. Iată ce trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim.

Alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și în exces, perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature. Diabetul este una dintre aceste maladii, declanșate din cauza alimentației nesănătoase. Cum trebuie să ne alimentăm, ca să evităm aceste consecințe? Aflați răspunsul de la Șefa Departamentului Terapie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Natalia Gaibu.

Meniul zilnic adecvat trebuie să asigure echilibrul dintre masa corporală, cantitatea de calorii și nivelul efortului fizic și intelectual depus. Medicii de familie, endocrinologii sau nutriționiștii ne pot ajuta să stabilim regimul alimentar potrivit în funcție de aceste criterii.

”60 % dintre alimente consumate zilnic trebuie să revină produselor care conțin glucide. Vom da preferință glucidelor cu o asimilare mai lentă și mai puțin glucidelor cu asimilare mai ușoară. Mai puțin zahăr rafinat, dulciuri sau produse de panificație din făină de calitate superioară – copturi, prăjituri, plăcinte, colțunași. Și vom opta pentru produse cu glucide, care furnizează energie organismului, zilnic: terciurile, pâinea neagră, mai puțin produse care conțin multă fructoză, cum ar fi strugurii și bananele. Seara fructele nu sunt binevenite, deoarece organismul are o capacitate redusă de prelucrare a glucidelor”, a explicat Natalia Gaibu.

În concluzie, meniul zilnic trebuie să fie constituit  în proporție de 60% din glucide și 40 la sută din proteine și lipide.

”Deci dăm preferință proteinelor cu un conținut redus de grăsime: carne de pește, piept de pasăre, carne de iepure. Este  binevenită brânza degresată, câte un ou, produsele lactate. Contează însă și modul de preparare a bucatelor. Des preferăm mâncarea prăjită, ceea ce dăunează digestiei.  De asemenea, trebuie de respectat cele trei mese principale ale zilei. Mulți ignoră dejunul și prânzul și consumă multe calorii în timpul cinei, fapt care nu este sănătos”, a precizat Natalia Gaibu.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Tematic

Medicii atenționează: Diabetul nu e o glumă, putem pierde vederea, picioarele sau rinichii
Diabetul nu cruță pe nimeni: Care sunt simptomele maladiei
Tagurile:
endocrinolog, diabet


Știrile Zilei