09:22 20 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.50
  • RUB0.29
  • RON4.07
  • UAH0.72

În ajun de grevă: Ministrul Economiei, despre majorarea tarifului pentru transport

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
450 0 0

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, spune că problema tarifului pentru transportul de călători ar putea fi soluționată prin metode netarifare pentru a micșora cheltuielile transportatorilor.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat despre organizarea a unei noi greve a transportatorilor. Motivul ar fi nesoluționarea de către Ministerul Economiei și Infrastructurii a cererii APOTA de a majora tariful pentru transportul de călători și din cauza că nu a fost semnat Memorandumul de înțelegere între APOTA și MEI, care ar permite desfășurarea activității de transportare a călătorilor cu tariful de 74 bani pentru un kilometru.

Ministrul Economiei, Anatol Usatîi, spune că o eventuală majorare a tarifului în transportul de călători nu este oportună, iar ministerul de resort ar vrea să vadă din nou care sunt calculele transportatorilor, confirmate de documente, nu de declarații. Totodată, Ministrul Usatîi mai spune că o majorare a tarifului nu poate avea loc până când nu vor fi îmbunătățite condițiile de transportare a pasagerilor.

”Noi toți înțelegem că majorarea bruscă a tarifului în transportul de călători nu este binevenită. Să vedem care sunt obstacolele și dacă se poate prin metode netarifare să micșorăm cumva cheltuielile transportatorilor. Sunt diferite propuneri pe care le discutăm în cadrul consiliului consultativ de coordonare într-un format mai larg, inclusiv pentru a revizui și legislația din domeniu. Noi trebuie să vedem și care sunt calculele. În aparență ar fi bine să majorăm tarifele, dar ce facem cu nivelul serviciilor. Până când calculele nu sun făcute. La următoarea rundă de discuții am vrea ca operatorii să ne prezinte toate calculele, care sunt pierderile confirmate prin documente, nu doar declarate. O majorare a tarifului nu poate avea loc, când avem așa condiții de transportare a pasagerilor. Poate întreprindem ceva gradual pentru a spori confortul pasagerilor. Toate aceste aspecte trebuie examinate”, a declarat Anatol Usatîi.

Ultima acțiune de protest organizată de transportatorii de călători în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în toată țara, a avut loc la data de 2 decembrie. Atunci operatorii de transport au solicitat ca tarifele pentru transportul  regulat de pasageri în traficul național să fie majorat până la 92 de bani pentru un kilometru.

Tematic

Transportatorii insistă să fie majorate tarifele: Cer aproape dublu pentru o călătorie
Caz de forță majoră: Guvernul se împrumută de la BERD pentru a cumpăra gaze naturale
Tagurile:
majorarea tarifului, transportatori, greva


Știrile Zilei