21:14 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73

Psiholog: Sunt trei motive pentru care cuplurile divorțează

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
43410

Psihologul Cezara Dilevschi a explicat pentru Sputnik Moldova care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce un cuplu în pragul divorțului.

Despărţirea cu acte în regulă nu mai este privită ca un eveniment neobișnuit în viaţa unui cuplu. Numărul divorţurilor a crescut semnificativ de la independentă încoace, arată datele Biroului Național de Statistică.

În 1991 se înregistra un divorț la trei căsătorii, în vreme ce în 2018 s-a ajuns la un divorț la două căsătorii. Altfel spus, fiecare al doilea cuplu care se căsătorește se destramă.

Potrivit psihologului Cezara Dilevschi, sunt trei motive pentru care cuplurile divorțează: rudele, banii și sexul.

"Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale certurilor în cuplu. Tot acestea pot duce un cuplu în pragul divorțului. Fiecare are sistemul lui de valori, atitudini, percepții, comportamente și gânduri. Acestea se ciocnesc până se creează un sistem creat doar de cei doi. Nu este nevoie ca altcineva să intervină cu sfaturi și sugestii", a menționat psihologul.

Cezara Dilevschi a remarcat faptul că, după încheierea căsătoriei, soții trebuie să depună în egală măsură o muncă asiduă pentru modelarea unei relații trainice de familie pentru a nu ajunge la situații de divorț.

"În viața de zi cu zi ei se așteaptă că totul va fi la fel de roz și ușor ca la început, însă așteptările nu corespund realității", a explicat Dilevschi.

Psihologul afirmă că tinerii, din păcate, nu sunt pregătiți să comunice, să rezolve conflictele și să facă compromisuri. Viața în cuplu presupune mult efort, înțelegere, compasiune – este un amalgam de emoții, valori și atitudini.

"Tinerii nu știu să se certe. Conflictul începe de la un motiv, iar mai apoi încep să-și amintească și de alte supărări din trecut. Pentru a putea stopa conflictul sunt necesare câteva cuvinte: scuze sau ai dreptate draga mea/dragul meu", a remarcat psihologul.

Cezara Dilevschi precizează că, deși conflictele sunt inevitabile chiar și în cele mai fericite relații, cuplul va trece peste aceste divergențe dacă va avea suficientă maturitate, inteligență, va studia și va încerca să aplaneze neînțelegerea prin comunicare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Tematic

Tinerii din Moldova: Câți se căsătoresc și divorțează, câte fete recurg la avort
Pensia de întreținere după divorț: Detalii de care trebuie să țineți cont
Fenomen alarmant: Una din două căsătorii din Moldova se termină prin divorț
Tagurile:
familie, cuplu, psiholog, divorț


Știrile Zilei