05:41 20 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.34
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.62

De câte salarii anuale are nevoie un moldovean pentru a-și procura un apartament

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
56200

Piața imobiliară din Republica Moldova a înregistrat un record în 2019. Vezi câte apartamente au fost cumpărate și cât de mult a crescut puterea de cumpărare a moldovenilor.

De câte salarii anuale are nevoie un moldovean pentru a-și procura un apartament

Aproximativ 25 de mii de apartamente au fost cumpărate în 2019 în Republica Moldova susține economistul Veaceslav Ioniță. Cifra reprezintă un record pentru piața imobiliară din țara noastră și este influențată de mai mulți factori, printre care și creșterea puterii de cumpărare a moldovenilor.

„În 2019, Republica Moldova a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de apartamente cumpărate. Dacă, în medie, în Moldova se vindeau câte 15 mii de apartamente pe an, în 2019 au fost vândute în jur de 25 de mii de apartamente, adică cu 10 mii de apartamente mai mult decât în mod normal”, a declarat Veaceslav Ioniță pentru Sputnik Moldova

Un alt record este și numărul de apartamente cumpărate prin ipotecă.

„În condițiile în care ipoteca este ieftină, ipoteca este ușoară, și băncile oferă credite mult mai relaxate, asta cumva a mișcat piața imobiliară. În plus, veniturile populației au crescut. Dacă până acum, în mare parte, apartamentele erau cumpărate exclusiv cu bani câștigați peste hotare, astăzi este real să-ți cumperi apartament cu banii câștigați în țară”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Pentru procurarea unui apartament de 70 de metri pătrați în 2019 erau necesare aproape nouă salarii anuale, spune Veaceslav Ioniță, adică de trei ori mai puțin decât acum 10 ani.

„Dacă în 2008 îți trebuiau 36 de salarii anuale pentru ați procura un apartament de 70 de metri pătrați, în 2019 am coborât sub nouă ani și ne apropiem de opt salarii anuale. Adică, în ultimii 10 ani, apartamentele s-au ieftinit de trei ori și nu în preț, dar în efortul financiar. Adică, acum tu trebuie să lucrezi de trei ori mai puțin pentru a-ți cumpăra același apartament”, conchide Veaceslav Ioniță.

Precizăm că, în 2019, salariul mediu lunar pe economie a fost de 6.975 de lei.

Tematic

Statistică: Câte apartamente au fost date în folosință timp de un an – Detalii
Cum au evoluat prețurile la apartamente în Chișinău, în februarie 2019
Cresc prețurile la apartamente: Vezi explicația experților imobiliari
Tagurile:
banci, apartamente, angajati, salarii, piata imobiliara, imobile

Știrile Zilei