16:29 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73

Pe Plahotniuc îl așteaptă zile grele - Iată ce spune Ministrul de Externe

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
129410

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, spune că, după declararea lui Plahotniuc persoană indezirabilă pe teritoriul SUA, vor urma și sancțiuni financiare, ceea ce însemnă că fostul lider democrat se va confrunta cu mari probleme în domeniul afacerilor.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a declarat în studioul Sputnik Moldova că includerea în lista neagră a unui cetățean al Moldovei este un mesaj politic foarte dur, iar asta ar însemna că vor veni și sancțiuni financiare pentru persoana dată, inclusiv blocarea unor conturi bancare.

„Statele Unite ale Americii includ periodic în lista neagră mai multe persoane, doar că de această dată secretarul de Stat al SUA a făcut anunțul în mod special. Includerea în lista neagră a unui cetățean al Moldovei este un mesaj politic foarte dur, ceea ce înseamnă că Washingtonul este hotărât să ajute Moldova în destructurarea acelui sistem care a fost clădit de Plahotniuc, inclusiv la cercetarea unor presupuse crime”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Oficialul mai spune că în așa situații ar surveni și alte consecințe legate de activitățile financiare ale persoanei indezirabile.

„Faptul că domnul Plahotniuc a fost inclus în lista neagră a SUA nu este un lucru fericit. Aceasta presupune că, automat, vor urma și sancțiuni financiare pentru dânsul, ceea ce însemnă că se va confrunta cu mari probleme de a-și continua afacerile. Băncile comerciale, oriunde nu s-ar afla, vor fi extrem de reticente în a accepta transferuri financiare prin intermediul conturilor sale, un lucru foarte grav”, a mai spus Ministrul de Externe.

Totodată oficialul a precizat că nu cunoaște care ar fi poziția altor țări, la demersul autorităților americane, de a-l declara indezirabil pe Plahotniuc, dar, din spirit de solidaritate, la aceste sancțiuni ar putea să se alăture și alte state.

Fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc și familia sa au interdicție de intrare în SUA din cauza implicării în acte de corupție, a anunțat, într-un comunicat oficial, Departamentul de Stat al SUA. Vladimir Plahotniuc mai are interdicție de a intra pe teritoriul Elveției și a Liechtensteinului.

Tematic

Șeful diplomației moldovenești, despre declarațiile lui Iohannis referitor la Moldova
Tagurile:
conturi bancare, persoanele „indezirabile"


Știrile Zilei