17:51 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73

De ce moldovenii "nu-i iubesc pe americani și europeni": Corneliu Ciurea are o explicație

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (64)
40551

Corneliu Ciurea către ambasadorii din Vest: ”Nu dați vina pe moldoveni. Dacă v-ați antrenat în lupte geopolitice, gestionați mai bine lucrurile”.

”Americanii fac drumuri, românii – grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii”. Declarația aparține unui diplomat american, despre care ambasadorul român Daniel Ioniță a amintit în contextul discuțiilor despre cooperarea dintre România și Moldova. Politologul Corneliu Ciurea a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce mulți moldoveni simpatizează Federația Rusă, în detrimentul SUA sau UE, care au finanțat diverse proiecte sociale și de infrastructură în țara noastră.

”Aceasta spune un lucru important: în rândul occidentalilor, care au devenit actori activi pe scena noastră politică, există o neînțelegere a factorului uman. Ei încă nu au pătruns în inima și creierul moldovenilor și nu pot desluși ce le influențează comportamentul. În opinia lor, sunt ființe nerecunoscătoare. De ce darurile occidentalilor nu sunt apreciate? Sunt apreciate, doar că moldovenii reprezintă o altă lume. Sunt ortodocși, spre deosebire de mulți dintre cei care vin să-i ajute”, a explicat Corneliu Ciurea.

Potrivit politologului, supărările ambasadorilor străini sunt nejustificate.

”Eu le-aș spune așa: nu dați vina pe moldoveni. Dacă ați intrat în joc și v-ați antrenat în lupte geopolitice, atunci ar trebui să gestionați mai bine lucrurile. De exemplu, în ultimul timp, europenii participă doar la proiecte regionale, nu vor să acorde ajutor statului. Așa au acționat din 2016 și doar Guvernului Sandu i-au dat bani. Oficial, ei spun că susțin Moldova deoarece vor să o transforme într-o țară civilizată. Moldovenii însă înțeleg că prin aceste cadouri sunt cumpărați, că să voteze politicienii susținuți de Occident”, a precizat Corneliu Ciurea.

În aceste condiții, există riscul ca SUA și UE să renunțe la susținerea partidelor politice din Republica Moldova?

”Ne mișcăm în această direcție. De asta se discută despre mecanismul de schimbare a finanțării pentru Moldova. Occidentul nu mai vrea, inclusiv România, să finanțeze direct statul. Ca urmare, vor susține proiecte regionale gestionate de partenerii lor din domeniul administrației publice locale și societății civile. În acest mod însă ei vor dezbina societatea. Tocmai de asta moldovenii nu cred în acest gest nobil”, a menționat Corneliu Ciurea.

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (64)

Tematic

Se anunță luptă crâncenă la Hâncești: Care dintre candidați are cele mai mari șanse
Corneliu Ciurea: PPDA ar putea scufunda celebra corabie a Maiei Sandu
Tagurile:
moldoveni, europeni, americani


Știrile Zilei