09:59 25 Februarie 2021
În direct
  • EUR21.27
  • USD17.49
  • RUB0.24
  • RON4.36
  • UAH0.63

Un deputat propune ca fermierii să beneficieze de compensații la plata motorinei

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
168 0 0

Producătorii agricoli ar putea beneficia de un ajutor din partea statului sub forma unei compensări pentru plata accizului la motorină. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul independent Alexandr Oleinic.

Un deputat propune ca fermierii să beneficieze de compensații pentru plata motorinei

Deputatul propune ca în anul curent să fie instituită o formulă de ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură. El a prezentat și calculele necesare.

„În Moldova se consumă 111 litri de motorină pentru prelucrarea unui hectar de teren agricol, asta ar însemna vreo 250 de mii de tone de motorină, pentru aproximativ 2 milioane de hectare. Agricultorii vor plăti accize pentru motorină, în anul curent, în sumă de aproximativ 700 milioane de lei, cu 57 milioane de lei mai mult decât în 2019. Prin această inițiativă se propune eliminarea impozitării motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor agricole”, a menționat Alexandru Oleinic.

Deputatul mai spune că desi statul ar susține, aparent, domeniul agriculturii, fermierii sunt cei care suportă pe cont propriu toate cheltuielile legate de procurarea combustibilului necesar pentru lucrea terenurilor. Potrivit Legii Bugetului de Stat pentru 2020, fondul de subvenționare în agricultură este estimat la aproximativ un miliard de lei.

Tematic

Cine va stabili prețul la carburanți - Iată ce vrea să facă Parlamentul
Tagurile:
Agricultori, accize, compensare

Știrile Zilei