07:59 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73

Nu e totul pierdut: Cum pot fi resuscitate satele Moldovei

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
157 0 0

Satele Moldovei au cel mai mult de suferit de pe urma fenomenului migrației. Cum pot contribui moldovenii stabiliți peste hotare la resuscitarea localităților de baștină.

Moldovenii stabiliți peste hotare sunt tot mai interesați să ofere suport financiar localităților de baștină. O demonstrează numărul tot mai mare de proiecte implementate în diferite localități ale țării datorită suportului financiar al celor stabiliți înafara țării. Nici cei care au părăsit localitatea de baștină fără a părăsi însă țara nu sunt indiferenți. Potrivit coordonatorului de programe în cadrul Congresului Administrațiilor Publice Locale, Alexandru Osadci, formând Asociațiile de Băștinași, moldovenii fac tot posibilul pentru a oferi autorităților publice locale suportul necesar pentru atragerea de investiții și implementarea diferitor proiecte.

„Asociațiile de Băștinași reprezintă un suport foarte mare pentru autoritățile publice locale, fiindcă cunoaștem cât de problematică este situația în localitățile Moldovei. Cea mai mare problemă a autorităților locale este lipsa cadrelor la nivel local. Este foarte greu de găsit juriști, oameni care să poată scrie proiecte, să poată argumenta aceste proiecte. Și aici vin în ajutor Asociațiile de Băștinași”, a declarat Alexandru Osadci, coordonator de programe în cadrul Congresului Administrațiilor Publice Locale (CALM), în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

Și lipsa de cooperare dintre sectorul privat și autoritățile publice locale, reprezintă o altă problemă, spune reprezentantul CALM.

„O altă problemă care se conturează atât la nivel central, cât și la nivel local este lipsa de conlucrare cu sectorul privat. Unii spun că investitorii nu sunt interesați să investească într-o anumită localitate sau alta sau, în general, în Moldova, ceea ce nu este corect, deoarece investitorii privați sunt foarte diferiți la fel cum și interesele lor sunt diferite”, adaugă Alexandru Osadci.

Și posibilele colaborări dintre autoritățile publice locale cu autoritățile diferitor orașe din exterior țării reprezintă un tărâm neexploatat, spune reprezentantul CALM.

„Un alt element ce necesită a fi dezvoltat este conlucrarea autorităților publice locale cu cele de peste hotare. Mulți moldoveni locuiesc în orașe mari din Italiei, Franței, dar și alte țări, de la care avem ce învăța. Aici este un spațiu mult de dezvoltat. Plus că mai avem rezerve în ceea ce privește crearea unei Asociații a Asociațiilor Locale. De exemplu, dacă vorbim de locuitorii Chișinăului, care sunt plecați peste hotare și vor să investească în Moldova, ei vor investi”, conchide Alexandru Osadci, coordonator de programe în cadrul CALM.

Tematic

Viața în satele Moldovei: În curând acestea ar putea fi de nerecunoscut
Reforma ce ar salva satele Moldovei de la dispariție e în așteptare – ce spun autoritățile
Urmează o schimbare majoră în satele Moldovei: Anunțul făcut de Igor Dodon
Tagurile:
emigranti, moldoveni, baștină, sate


Știrile Zilei