21:03 04 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.44
  • RUB0.25
  • RON4.04
  • UAH0.65

Cât de mult va afecta seceta prețul la grâu: Vom utiliza sau nu rezervele de stat

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
174 0 0

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon spune că seceta care a afectat mai multe regiuni din Moldova are ca efect scumpirea prețului la grâu, iar dacă situația se va complica, statul va interveni.

Cât de mult va afecta seceta prețul la grâu: Vom utiliza sau nu rezervele de stat

Mihail Machidon a declarat în studioul Sputnik Moldova că întreprinderile mari de panificație au contracte pentru materie primă la preţurile din perioada anului trecut. Oficialul este de părere că seceta sporadică din anul curent va agrava situația producătorilor de cerealiere, iar ca efect se constată o ușoară majorare a prețului la grâu, implicit la făină.

„Noi avem niște costuri a produselor din anul trecut, iar dacă secetă nu va fi una severă, nu ar fi motiv pentru a scumpi grâul. Din păcate, avem secetă mai pronunțată în partea de centru și sud și ea va agrava situația producătorilor de cerealiere. În cazul respectiv, avem majorări de prețuri la grâu, implicit la făină. Producătorii înțeleg riscurile, ei vor avea o roadă slabă, poate vor reînsămânța unele suprafețe și pe ei trebuie să-i înțelegem. Deci tendințele sunt în creștere. Grâul alimentar a costat la începutul anului 3 lei, 3 lei și 50 de bani, iar acum avem 3,70 - 3,90. Posibil să se mai scumpească ”, a declarat Mihail Machidon.

Secretarul de Stat la MADRM mai spune că Moldova nu este un stat care formează prețurile la grâu la nivel regional. Din cele 17 state care au limitat exporturile de alimente pentru a-şi proteja piețele interne, aproape jumătate au anulat restricțiile, inclusiv marii exportatori de grâu.

„Cunoașteți că la începutul pandemiei unele state au sistat exporturile de grâu, iar la ora actuală, pe fondul relaxării măsurilor de urgență, unele state deja elimină restricțiile la exportul de cereale. Moldova dispune de o rezervă de stat a grâului. Deocamdată, nu am apelat la această sursă, dar ne  îngrijorează faptul că situația ar putea fi și mai grea, de aceea statul acționează prudent, iar dacă va fi nevoie vom interveni”, a punctat Mihail Machidon

Anterior, autoritățile au declarat că în țară ar exista stocuri de circa 200 de mii de tone de grâu, în rezervele producătorilor agricoli şi în rezervele statului. Moldova are nevoie anual de aproximativ 350 de mii de tone de grâu alimentar.

Tematic

Agricultor din raionul Orhei: Chiar de plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat
Igor Dodon: Rezerve avem, de foame nu murim
Tagurile:
Făină, Recolta de grâu


Știrile Zilei