00:53 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65

Alexandru Tănase: Ce obligații are președintele în cazul în care cade Guvernul Chicu

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
580 0 0

Fostul Președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că, în cazul demiterii Guvernului și constituirii unei noi majorități parlamentare, șeful statului este obligat să desemneze candidatul identificat de această majoritate.

Alexandru Tănase: Ce obligații are Președintele dacă cade Guvernul Chicu

Alexandru Tănase declară că în cazul demiterii Guvernului există o amplă jurisprudență a Curții Constituționale, care reglementează procedurile de învestire a unui nou Guvern. Tănase afirmă că, în cazul în care în Parlament se constituie o majoritate calificată, capabilă să investească un Guvern, adică o majoritate care deține cel puțin 51 de voturi, Președintele țării nu poate ignora această majoritate și este obligat să desemneze candidatul identificat de ea.

„Șeful statului are posibilitatea să respingă o singură dată candidatura propusă de majoritatea parlamentară, iar în cazul în care această majoritate va insista pe aceeași candidatură, președintele este obligat să o desemneze. Când vorbim de o majoritate formalizată nu înseamnă neapărat că trebuie să existe o coaliție de guvernământ, o alianță sau o formă politică de aliere între componentele din parlament, dar este necesar să existe un număr suficient de voturi pentru a învesti un guvern”, a punctat Alexandru Tănase.

Fostul Președinte al CCM mai spune că în cazul demiterii Guvernului Parlamentul va veni către Președinție cu un act prin care va fi notificat că subsemnații, un grup de deputați, sunt dispuși să susțină învestirea unui Guvern și să ofere sprijin politic candidatului nominalizat la funția de premier. Președintele nu va avea dreptul să ignore această decizie pentru că într-un stat parlamentar cum este RM, președintele nu poate impune voința sa și nu poate ignora voința forului legislativ.

„Dacă in Parlamentul de la Chișinău se va forma o nouă majoritate capabilă să învestească un nou Guvern, Președintele este obligat să semneze decretul de desemnare a acelui candidat care va fi identificat”, a declarat Alexandru Tănase.  

Mai mulți experți vorbesc despre faptul că Moldova ar putea intra într-o criză politică după ce, în ultima perioadă, tot mai mulți deputați democrați părăsesc coaliția majoritară. PD și PSRM au împreună acum 54 de mandate.

Tematic

Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM – iată ce spune Igor Dodon
Nicolae Osmochescu spune ce-i determină pe deputați să migreze dintr-o fracțiune în alta
Tagurile:
Guvernul, desemnare, Majoritatea parlamentară


Știrile Zilei