05:40 07 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65

Parlamentul se pregătește să modifice Codul Electoral: Ce schimbări vor fi operate

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
166 0 0

Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputatul Vasile Bolea, spune că Parlamentul va examina în sesiunea curentă mai multe modificări la Codul Electoral. O parte dintre aceste modificări vor fi aplicate deja la alegerile prezidențliale.

Parlamentul se pregătește să modifice Codul electoral - Vezi detalii

Bolea a declarat că modificările la Codul Electoral rezultă din câteva adrese expediate Parlamentului de către Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016.

„Toate aceste adrese ale CCM Parlamentul le-a expediat Ministerului Justiției pentru a le examina în cadrul unui grup de lucru, iar ulterior se va propune modificarea legislației electorale”, a precizat Bolea.

Deputatul mai spune că din 2016 până în prezent au fost modificate mai multe acte legislative. A fost adoptat și un nou Cod Administrativ care reglementează aspectele legate de soluționarea contestațiilor.

„Avem adoptat un nou Cod Administrativ deja de un an, prin urmare, va trebui să ajustăm prevedrile din Codul Electoral la acest act normativ. Eu cred că până la alegerile prezidențiale din toamnă noi vom reuși să ajustăm Codul Electoral”, a mai spus Vasile Bolea.

Una dintre sesizările Curții Constituționale se referea la lipsa unui mecanism de atragere la răspundere penală pentru coruperea alegătorilor, inclusiv prin modalitatea de transportare organizată a alegătorilor. O altă modificare care ar putea fi aplicată pentru alegerile prezidențiale este reducerea timpului de votare de la 14 la 12 ore.

Tematic

Transportarea alegătorilor este sau nu o încălcare penală - Ce trebuie să facă Parlamentul
Se schimbă durata de vot la alegeri, CEC va propune și alte modificări Parlamentului
Tagurile:
coruperea alegătorilor, Codul electoral


Știrile Zilei