17:06 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64

Psiholog: Cea mai mare durere a copilului este să se simtă neînțeles

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
15810

Liliana Chisari: ”Bunurile materiale nu compensează dorința copilului să-și aibă părintele aproape, să devină pentru el prietenul la care a visat”.

Psiholog: Dragi părinți, deveniți prieteni pentru copiii Dumneavoastră

Conflictele dintre copii și părinți s-au intensificat în perioada pandemiei COVID-19. Sunt constatările psihoterapeuților care discută cu minorii și adolescenții pe parcursul lecțiilor on-line desfășurate în cadrul Programului „Aleg să mă simt bine”, implementat de Ministerul Educației și Fondul ONU pentru Populație.

Mai mulți tineri au dezvăluit că relațiile cu părinții au devenit insuportabile, după ce au fost nevoiți să petreacă mai mult timp izolați în case din cauza pandemiei. Cum poate fi explicat fenomenul?  Psihologul Liliana Chisari a răspuns la această întrebare în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Teoretic, izolarea la domiciliu ar trebui să consolideze relațiile dintre părinți și copii. În aceste circumstanțe, au posibilitatea să petreacă mai mult timp împreună și să se implice în activități comune. Și într-o familie normală, unde există dragoste, respect și înțelegere, izolarea în case contribuie la îmbunătățirea comunicării și relației dintre părinți și copii, consideră Liliana Chisari. Conflictele au apărut și s-au intensificat în familiile unde niciodată nu au existat relații constructive între părinți și copii.

”Conflictele între părinți și copii sunt cauzate de faptul că părinții au o atitudine dominantă, care îi determină pe copii  să se simtă de nimic în viața lor, că sunt doar niște păpuși mânuite: învață, mănâncă, strângeți lucrurile. Părinții ordonă, adoptă o atitudine de șefi față de copiii lor. Pentru că nu se pot afirma la serviciu, în ochii șefilor, încearcă să se revanșeze în fața copiilor. În consecință, în distrug moral”, explică Liliana Chisari.

Aflat mereu în situația de a se subordona și a executa ordine, copilul se simte neiubit și neînțeles. El se retrage într-o lume a sa, îndepărtându-se de părinți, consideră Liliana Chisari.

”Copilul se simte singur și neascultat de nimeni.  Este cea mai mare durere a copilului să se simtă neînțeles. El ajunge la concluzia că nu este iubit, că nu este important în viața părinților săi. Aceasta este și sursa conflictelor. Și apoi părinții se întreabă ce au făcut greșit. Unii adulți încearcă să se revanșeze oferindu-i copilului bunuri materiale. Aceasta însă nu compensează  dorința morală a copilului să-și aibă părintele aproape, să devină pentru el prietenul la care a visat.  Dragi părinți, încercați să fiți prieteni pentru copiii Dumneavoastră”, a concluzionat Liliana Chisari.  

Peste 187 de milioane de adolescenți sunt afectați psihologic din cauza noului mod de viață impus de pandemia COVID-19, potrivit UNFPA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Copiii sunt ajutați să facă față stresului și depresiei în perioada pandemiei - Detalii
Psiholog: Pandemia încurajează mai multe femei să se despartă de soții violenți
Tagurile:
copii, părinți


Știrile Zilei