19:22 03 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.43
  • USD17.23
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.63

Valentina Buliga, despre legea privind transparența CNAM și costurile serviciilor medicale

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
10510

Directorul CNAM, Valentina Buliga, spune că există încă situații în care cetățenii scot banii din buzunarul propriu pentru a achita serviciile medicale și medicamentele compensate. Ea salută adoptarea unei legi care face mai transparentă activitatea CNAM.

Valentina Buliga despre legea privind transparența CNAM și costurile serviciilor medicale

Recent, Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege care va îmbunătăți transparența Companiei Naționale de Asigurări în Medicină

Directorul General al CNAM , Valentina Buliga, spune că analizele companiei demonstrează că într-adevăr există situații când cetățenii cheltuie bani din buzunarul propriu pentru servicii medicale și medicamente compensate.

„Noi avem analizele noastre care confirmă că aceste costuri din buzunarul cetățeanului pentru anumite servicii, în ultimul timp, au fost în creștere, de aceea, aceste modificări în legislație responsabilizează la maximum CNAM și instituțiile medico-sanitare. Vrem să vedem unde lucru acesta se întâmplă pentru că odată ce persoana este asigurată ea trebuie să fie sigură că rolul companiei este de a-l proteja de aceste nereguli. La această etapă, CNAM este într-o analiză profundă a costurilor medicamentelor compensate, pentru că avem situații când aceste costuri sunt exagerate sau unele companii au avut monopol pe piață, iar lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple”, a precizat Buliga.

Ea a mai spus că salută  prevederea potrivit căreia spitalele, policlinicile și farmaciile sunt obligate să publice rapoartele, contractele, anexele, iar CNAM să publice deciziile Consiliului de administrație al instituției și rapoarte anuale despre modul în care au cheltuit banii publici.

Proiectul adoptat recent de Parlamemt prevede și reducerea cheltuielillor din buzunarul propriu a cetățenilor pentru servicii medicale și medicamente compensate. Legea va obliga CNAM spitalelele și farmaciile să facă publice pe pagina web toate contractele, anexele și acordurile adiționale care se referă la fondurile alocate din bani publici. Compania Națională de Asigurări în Medicină gestionează un buget de 8 miliarde lei anual.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Vicedirectorul CNAM, despre finanțarea spitalelor în perioada stării de urgență
Pentru cât timp ne ajung banii destinați bolnavilor de COVID-19
Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Valentina Buliga, Director General CNAM
Tagurile:
servicii medicale, medicamente compensate, CNAM


Știrile Zilei