07:29 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64

Avocat: Digitalizarea activității sistemului judecătoresc este oportună

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
9710

În ultimele luni, nu doar elevii și studenții au învățat online, ci și reprezentanții unor profesii, cum ar fi juriștii, și-au reorientat activitatea și au muncit în regim online. Ce au învățat din punct de vedere profesional și ce schimbări în muncă au remarcat?

Avocat: Digitalizarea activității sistemului judecătoresc este oportună

Avocata Inga Mifsud Wismayer susține că o bună perioadă instanțele de judecată au examinat doar cazurile ce nu suportau amânare. Acest lucru însă nu înseamnă că cetățenii nu s-au confruntat cu probleme.

Avocații au lucrat în continuu, însă nu în același ritm cum a fost până la pandemie. Aceștia au asistat doar în cazurile urgente cum ar fi arestările, perchezițiile, reținerile în flagrant sau cazurile de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. În același timp, apăreau multe întrebări la nivel de consultanță în litigii de muncă, litigii civile, cum ar fi chiria birourilor, a oficiilor, divorțuri și altele.

Această perioadă a schimbat viziunile actorilor din justiție, spune Inga Mifsud Wismayer. Avocata și-a identificat modalitățile și mijloacele de activitate eficiente și a fost nevoită să renunțe la unele obiceiuri, cum ar fi consultanțele la birou, iar comunicarea cu clienții a fost menținută exclusiv în regim online.

"Totuși, această pandemie ne-a învățat să punem accent deosebit pe un regim de lucru în format online. Mi-am pus întrebarea dacă în general mai am nevoie de birou, însă nu pot încă renunța. Personal, nu m-am decis", a precizat ea.

Mai mult, avocata a remarcat în această perioadă deloc ușoară că atât activitatea avocaților, cât și a întregului sistem judecătoresc trebuie să fie digitalizată, întrucât multe ședințe ar urma să fie amânate dacă ne pomenim într-o situație similară.

"Cetățeanul care s-a adresat în judecată, are dreptul la un proces echitabil, în termeni rezonabili, iar pentru a nu fi pus în situația de a aștepta - digitalizarea activității sistemului judecătoresc este una oportună și necesară, pentru ca fiecare client să fie liber de a depune dosarul online și de a participa la ședințele de judecată online", a conchis avocata.

Amintim că pe parcursul stării de urgență, în perioada 17 martie-15 mai curent, instanțele de judecată și-au sistat activitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
digitalizate, online, pandemie, avocat


Știrile Zilei