16:48 14 August 2020
În direct
  • EUR19.79
  • USD16.71
  • RUB0.23
  • RON4.09
  • UAH0.61

Ce spune un deputat PD despre durata de vot la alegeri și care sunt propunerile

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)
103 0 0

Deputatul Ion Leucă declară că PDM va insista în cadrul coaliției de guvernare ca Parlamentul să păstreze actualul interval de timp la alegeri - de 14 ore. Leucă spune că societatea nu este pregătită pentru o modificare care ar limita drepturile cetățenilor.

Ce spune un deputat PD despre durata de vot la alegeri și care sunt propunerile

Parlamentul a adoptat în prima lectură mai multe modificări la Codul Electoral care urmează să fie aplicate, deja, la scrutinul prezidențial din toamnă, printre care reducerea timpului de votare de la 14 la 12 ore.

Comisia Electorală Centrală, care este unul din autorii acestei initiative legislative, consideră că aceste modificări sunt necesare pentru a racorda activitățile funcționarilor electorali la legislația muncii.

Însă deputatul PD Ion Leucă este de părere că societatea moldovenească nu este pregătită pentru a micșora intervalul de timp, la alegeri, de la 14 la 12 ore. Leucă  spune că Partidul Democrat va insista în cadrul coaliției de guvernare să păstreze actualele prevederi din Codul electoral.

„Sunt discuții referitor la micșorarea orelor pentru vot, este o problemă discutabilă, noi la fracțiune vom discuta acest aspect și nu este exclus că vom ajunge la un compromis de a păstra actualul interval de timp de 14 ore, pentru că nu putem să limităm anumite drepturi ale cetățenilor în contextul realităților noastre. Democrația moldovenească este una fragilă, are 30 de ani și nu este pregătită pentru a face mișcări bruște”, a punctat Ion Leucă.

Parlamentul a adoptat, recent, în primă lectură schimbări la legea electorală. Opoziția parlamentară declară că modificările sunt necesare, însă sunt câteva prevederi discutabile cum ar fi reducerea duratei zilei de votare fără introducerea celei de-a doua zile, reducerea statutului observatorilor electorali, sau abilitarea autorității electorale cu dreptul de a elimina un concurent din cursa electorală. Săptămâna aceasta, Parlamentul va organiza dezbateri pe platforma Comisiei juridice, unde urmează să fie ascultate și opiniile societății civile în legătură cu modificărlie la Codul Electoral.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)

Tematic

Deputații au operat modificări la Codul Electoral: Iată ce va fi interzis de acum încolo
Se schimbă durata de vot la alegeri, CEC va propune și alte modificări Parlamentului
Tagurile:
sistem de votare, Codul electoral


Știrile Zilei