09:09 23 Septembrie 2020
În direct
  • EUR19.60
  • USD16.66
  • RUB0.22
  • RON4.03
  • UAH0.59

Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului - Care sunt acestea

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
11510

Deputatul Alexandru Slusari spune că fermierii solicită statului trei lucruri: finanțare pentru a acoperi cheltuielile, declararea stării de urgență în agricultură și eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a restructura datoriile și o vacanță fiscală.

Slusari: Fermierii solicită doar trei lucruri din partea statului: Care sunt acestea

După prima ședință a grupului de lucru pe platforma parlamentară, privind soluțiile suplimentare de susținere a agricultorilor au fost formulate mai multe propuneri ce țin de competența autorităților.

Vicepreședintele Parlamentului Allexandru Slusari spune că fermieriii care au suferit din cauza condițiilor climaterice solicită statului trei lucruri, iar dacă autoritățile nu le vor soluționa problemele, ei vor intra în insolvență. Este vorba, spune Slusari, de finanțare pentru a acoperi parțial cheltuielile, declararea stării de urgență și eliberarea certificatelor de forță majoră, lucu care le va permite fermierilor să-și reeșaloneze datoriile față de creditorii privați în condiții favorabile pentru agricultori, dar nu pentru bănci și furnizorii de inputuri și trei, o vacanță fiscală în raport cu statul.

„Toate cele trei probleme țin de competența Parlamentului. Pentru a aloca bani e nevoie de rectificarea bugetului, pentru a declara starea de urgență în agricultură e nevoie de decizia Parlamentului la propunerea Guvernului și pentru a institui vacanța fiscală, la fel, e nevoie de modificat legislația, e de competența Parlamentului. Toate aceste trei probleme sunt urgente și nu pot fi amânate până la toamnă, deoarece la finele lunii august încep lucrările pentru semănarea rapiței, orzului și a grâului, e nevoie de semințe ferilizanți sau motorină, iar agricultorii nu dispun de bani”,  a menționat Alexandru Slusari.

În timp ce opoziția a cerut convocarea unei sesuni extraordinare a Parlamentului, socialiștii și democrații vor să identifice pentru început soluții. Membrii grupului de lucru și-au propus ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie definitivat un pachet de măsuri ce vor fi aprobate de Guvern și Parlament în următoarea perioadă. Totodată, Președintele Igor Dodon susține că urmează să fie creat un cont special pentru susținerea agricultorilor, în care cetățenii, dar și partenerii externi vor putea transfera bani pentru a sprijini sectorul agricol, afectat de secetă și grindină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Tematic

Statul ar trebui să revadă mecanismul de asigurare în agricultură: Ce propun experții
Agricultorii continuă să protesteze: Au blocat mai multe drumuri naționale la ora 12:00
Ce spune Igor Dodon despre protestele agricultorilor - reacție după ședința CSS
Tagurile:
Agricultură, fermieri moldoveni, Secetă

Știrile Zilei