16:22 28 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.36
  • RUB0.23
  • RON4.31
  • UAH0.62

Orele suplimentare de muncă ale profesorilor vor fi plătite? Iată ce spune Monica Babuc

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
20920

În contextul pandemiei de Covid-19, în noul an de studii 2020-2021, profesorii și învățătorii ar putea fi plătiți pentru orele de muncă suplimentară. Despre acest lucru a anunțat în studioul Sputnik Moldova vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc.

Orele suplimentare de muncă ale profesorilor vor fi achitate? Iată ce spune Monica Babuc

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", vicepreședintele Parlamentului Monica Babuc a menționat că în noul an școlar profesorii vor avea un program de lucru mai solicitant, dat fiind faptul că școlile vor alege diverse metode de învățământ, iar cadrele didactice vor trebui să predea ore suplimentare.

În aceste condiții, orele suplimentare ar trebui să fie achitate, iar în bugetul de stat pentru 2020 ar putea fi prevăzuți aproximativ 105 milioane de lei pentru profesori, susține Monica Babuc.

"Există anumite norme didactice după care se conduc profesorii, iar în condițiile actuale activitatea personalului didactic va depăși normele legale. Împreună cu colegii de la Ministerul Finanțelor, am pregătit un proiect de modificare a legii care prevede că, în cazuri de situații de urgență în sănătate publică, așa cum este în prezent, să se permită depășirea acestei norme pentru pedagogi, iar ulterior, dacă va fi aprobat de Parlament, această lege va constitui temei legal pentru ca orele să fie achitate. Suma preventivă prevăzută pentru achitarea orelor suplimentare pentru profesori prevede circa 105 milioane de lei", a subliniat ea.

De menționat este că, de la 1 septembrie curent, procesul educațional va fi reluat în incinta instituțiilor de învățământ, cu condiția că acestea vor respecta instrucțiunile de prevenire a riscurilor de infectare. 

Ministerul Educației a prezentat șapte modele de organizare a procesului educațional 2020-2021. Potrivit datelor prezentate de instituția de resort, din numărul total de 1249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private, modelul unu - prezența la școală 100% a fost ales de 779 de instituții de învățământ. Modelul doi, - învățarea pe schimburi, a fost ales e 119 instituții. Modelul trei - învățarea combinată, zile de prezență și zile la distanță, a fost ales de patru instituții. Modelul patru, învățarea pe grupe, 50% de copii în clase, 50% de copii de la distanță, a fost selectat de 17 instituții. Modelul cinci - alternanță, pe săptămâni, a fost ales de 15 instituții. Modelul șase, exclusiv online, a fost ales de 0 instituții.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Șarov: Managerii universităților vor fi responsabili de modul de studiere în pandemie
Tagurile:
Monica Babuc, suplimentare, ore, salarii, școală, profesori

Știrile Zilei