02:16 23 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.17
  • USD17.05
  • RUB0.22
  • RON4.14
  • UAH0.60

De ce mint oamenii? Explicația psihologului

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
117 0 0

Psihologul Zinaida Gribincea consideră că fiecare om ajunge să mintă la un moment dat în viață. Ce se ascunde în spatele acestui comportament, aflați în materialul Sputnik.

De ce mint oamenii?

Nu există oameni care să nu zică vreodată o minciună, fie intenționat sau inconștient. De această părere este psihologul Zinaida Gribincea. Mai mult, specialistul susține că oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrâmși de circumstanțe să recurgă la acest lucru.

"Spre exemplu, atunci când copilul întreabă de tată sau de mamă cine i-a adus darurile de Crăciun, părinții răspund: tu dormeai și Moș Crăciun ți-a pus cadourile lângă brad. Un alt exemplu este din viața cotidiană - întâlnim o persoană și o întrebăm „cum o mai duci?”. Ea îți răspunde: „Sunt bine, mersi”. Totuși, în spatele acestor cuvinte există o întreagă gamă de emoții pe care omul le trăiește, dar nu are curajul să le afișeze sau nu ești tu persoana potrivită căruia să-i facă confidențe. Acestea sunt niște minciuni "nevinovate", a explicat psihologul.

În unele cazuri oamenii mint din cauza unor vulnerabilități personale pe care nu își doresc să le afișeze în public. Cu toate acestea, există și categorii de persoane care mint în permanență fără să le fie vreodată rușine de acest lucru.

"Am întâlnit diverse cazuri și am privit acei oameni cu un soi de compătimire. Ei au niște frustrări și probleme nerezolvate, dar încearcă cumva să le omită și mint pentru a se reabilita. Lucrul acesta trebuie tolerat, pentru că mitomanii nu se mai schimbă", a remarcat interlocutoarea.

Psihologul spune că oamenii care trăiesc permanent în minciună au frustrări, complexe, probleme nerezolvate sau își doresc să obțină o poziție socială mai înaltă și mint cu nerușinare pentru a se afirma și pentru a-i devansa pe cei de lângă ei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Cum faceți față stresului: Metode simple explicate de psihologul Zinaida Gribincea
Tagurile:
minciuni, psiholog, minte

Știrile Zilei