05:41 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65

Ce s-a schimbat în sectorul vitivinicol moldovenesc

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
11010

Mai mulți ani la rând, aproximativ 80 la sută din vinul produs în Republica Moldova a fost exportat în străinătate. Care a fost situația în 2020, când pandemia a paralizat majoritatea domeniilor de activitate - aflați din materialul Sputnik.

Ce s-a schimbat în sectorul vitivinicol moldovenesc

În pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune, susține expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări colosale, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exporturile s-au redus doar cu 12 procente comparativ cu 2019. Valoarea a scăzut în jur de 7,5 procente la vinurile comercializate în vrac, iar vinurile îmbuteliate au înregistrat o ușoară creștere", a subliniat Elizaveta Breahnă.

Mai mult, în anul 2020, consumul de vinuri pe piața locală în rândul moldovenilor s-a bucurat de succes. Dacă anterior aceștia preferau băuturile spirtoase mai tari, atunci în timpul pandemiei preferințele moldovenilor s-au schimbat în favoarea produsului vitivinicol.

Despre planurile vinifacatorilor pentru 2021 aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

De ce vinurile autohtone sunt uneori mai scumpe decât cele de import
Tagurile:
export, pandemie, vin

Știrile Zilei