03:36 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65

Poliția, neputincioasă în fața persoanelor cu tulburări psihice

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
21310

Autoritățile îndeamnă cetățenii să ceară ajutorul forțelor de ordine în cazul în care o persoană cu tulburări psihice este agresivă și pune în pericol viața celor din jur. În realitate, poliția este practic neputincioasă în fața unei asemenea probleme.

Poliția, neputincioasă în fața persoanelor cu tulburări psihice

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Direcției Prevenire a Inspectoratului Național de Sănătate Publică, Daniel Mazepa, a explicat că soluționarea unor cazuri în care este implicată o persoană cu elemente de dizabilitate psiho-socială este aproape imposibilă.

Maria Maruseac
© Photo : Maria Maruseac, poză din arhiva personal

"Poliția vine la fața locului, găsește o persoană agitată cu comportamente stranii – lovește o mașină sau în ușa vecinului. Se întocmește un proces contravențional și se aplică o amendă până la o mie de lei pentru tulburarea liniștii publice. Acest lucru oare rezolvă problema?", a menționat Daniel Mazepa.

În cazul în care persoana este agresivă și prezintă pericol pentru cei din jur, aceasta este escortată la poliție. Adesea, oamenii legii sunt nevoiți să solicite intervenția medicilor.

"Specialiștii le oferă calmante și pleacă. Procurorul nu dispune ca acea persoană să fie reținută și peste trei ore trebuie să-i permiți să plece", a subliniat interlocutorul.

Amintim că în 2014 în țară a demarat implementarea reformei în domeniul sănătății mintale. Între timp, au fost create centre de sănătate mintală și echipe multidisciplinare, pregătite să acorde asistență medicală bolnavilor la locul de trai. Cu toate acestea, există pacienți cu tulburări psihice grave care nu beneficiază de servicii medicale complexe de luni și ani în șir. Și asta pentru că statul s-a grăbit să implementeze reforma sănătății mintale, înainte să rezolve mai multe probleme care împiedică realizarea obiectivelor reformei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Copilul nu reacționează când îi vorbești? Ar putea suferi de această tulburare
Tagurile:
poliția

Știrile Zilei