03:44 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65

Implementarea acestui sistem ar îmbunătăți situația în instituțiile din țară – detalii

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
5810

Standardul anti-mită. Ce presupune acest sistem și de ce ar trebui implementat în fiecare instituţie publică? Subiectul a fost discutat cu șefa Departamentului Comunicare și Relații Externe din cadrul Institutului de Standardizare, Nadejda Bortă.

Sistemul anti-mită: De ce trebuie implementat în instituțiile din țară

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Nadejda Bortă a precizat că un sistem de management anti-mită este proiectat pentru a impune cultura anti-mită într-o organizație și pentru a implementa controalele adecvate, ceea ce va spori șansa de a detecta mita și de a reduce incidența acesteia.

 

Sistemul de management anti-mită este primul standard internațional ce stabilește, implementează, menține și îmbunătățește un sistem de management anti-mită, în concordanță cu cele mai bune practici internaționale în materie. Iată cum ar putea fi implementat în practică.

"Spre exemplu, există un registru al cadourilor unde se înregistrează cadourile primate de angajații unei instituții. Reprezentanții acesteia stabilesc spre exemplu o sumă de o mie de lei, iar în cazul în care cadoul depășește această sumă, acesta devine bunul instituției. Dacă angajatul vrea să-și păstreze bunul, îl achiziționează de la instituție", a precizat Nadejda Bortă.

Potrivit specialistului, sistemul de management anti-mită este flexibil și poate fi adaptat la o gamă largă de organizații, indiferent de dimensiune, sector, structură, număr de angajați etc. Printre avantajele obținute în urma implementării acestui sistem se numără și creșterea vizibilității și reputației companiei sau a entității publice în fața societății, clienților, furnizorilor și potențialilor investitori.

Ce alte avantaje oferă sistemul anti-mită și cum poate fi implementat, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Un polițist din Anenii Noi a ajuns în izolatorul CNA: Iată pentru ce a cerut mită
Tagurile:
sistem, instituții de stat, mită

Știrile Zilei