02:40 14 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65

Igor Dodon deschide parantezele: Ce articole din Constituție vrea să modifice

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
362 0 0

Fostul președinte al țării Igor Dodon consideră că una dintre soluțiile de depășire a crizei politice ar fi modificarea Constituției. El a spus că este necesar de a amenda mai multe articole din Legea Supremă care se referă la relația dintre Parlament și Șeful Statului.

Igor Dodon deschide parantezele - Unde vrea să modifice Constituția

Igor Dodon a oferit un răspuns la întrebarea adresată de Sputnik Moldova în care a menționat că una dintre soluțiile de depășire a crizei politice ar fi inițierea unui proiect de lege constituțională prin care să fie revăzute unele atribuții ale șefului statului în relația cu Parlamentul. El a oferit câteva detalii cu privire la modificarea unor articole din Constituție pentru a depăși pe viitor blocajul constituțional în care au ajuns astăzi actorii politici.

„Consider că va trebui să modificăm mai multe articole legate de promulgarea legilor, în special refuzul Președintelui de a promulga o legea sau alta. Dacă Șeful Statului refuză să promulge o lege după 15 sau 30 de zile, actul normativ va intra în vigoare”, a precizat Igor Dodon.

Un alt aspect problematic, în opinia liderului PSRM, ține de procedura de desemnare a premierului.

„Dacă majoritatea parlamentară propune un candidat, iar Președintele refuză să-și îndeplinească obligațiunile constituționale, îi oferi un răgaz de 15 sau 30 de zile, dacă nu - atunci Președintele Parlamentului va fi cel care va desemna premierul”, a spus Dodon.

Fostul președinte al țării a mai declarat că sunt și alte propuneri, doar că acest scenariu va lua timp pentru a respecta toate normele legale, cu avizul CCM și cele șase luni necesare, inclusiv identificarea celor 67 de voturi pentru un astfel de exercițiu.

„Repet, nu excludem o astfel de soluție pe viitor pentru a depăși blocajele constituționale pe care le avem în premieră de această dată”, a menționat Igor Dodon.

Tot el a declarat anterior că fracțiunea PSRM, cel mai probabil, nu va susține inițierea procedurii de suspendarea a Președintelui în contextul crizei politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu
Ce spune Candu despre o posibilă modificare a Constituției în contextul crizei politice
Tagurile:
atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției

Știrile Zilei