20:31 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66

Nagacevschi: Situația rămâne incertă după avizul Curții privind dizolvarea Parlamentului

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
98301

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi susține că la această etapă sunt multe neclarități legate de avizul Curții Constituționale prin care s-a constatat că există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului.

Nagacevschi spune ce se va întâmpla cu decretul de dizolvarea a Parlamentului

Fadei Nagacevschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că avizul Curții Constituționale, care a constatat că sunt întrunite circumstanțe pentru dizolvarea, a stârnit multe semne de întrebare și nu se știe la această etapă dacă poate fi contestat decretul președintelui în acest sens.

„O altă întrebare la care eu nu am răspuns - dacă se emite decretul de dizolvare, acest decret este posibil de a fi contestat la Curtea Constituțională sau nu? Și dacă se contestă - în cazul dat Curtea are competențe de a verifica dacă acest decret este conform Constituției Republicii Moldova și conform spiritului Constituției, care presupune că în cazul în care există voință pentru învestirea Guvernului această voință prevalează voinței unui actor politic neutru de a-și impune propriul guvern? Pentru că președintele Republicii Moldova este tratat atât de Constituție, cât și de Comisia de la Veneția ca fiind o putere neutră în cadrul unei republici parlamentare și atribuirea unor competențe excesive, inclusiv prin a-și impune poziția în raport cu voința Parlamentului, asta presupune de a-i atribui președintelui rolul de actor politic, ceea ce este în contradicție cu esența unor republici parlamentare”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Oficialul susține că așteaptă să vadă care va fi reacția Parlamentului, din punct de vedere politic și juridic.

„În cazul în care decretul prezidențial va fi contestat, Curtea va trebui să emită deja o hotărâre pentru că ea nu va mai putea pasa responsabilitatea, dar va examina constituționalitatea decretului, deci, multe lucruri încă rămân neclare”, a concluzionat Fadei Nagacevschi.

Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil până în data de 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Un expert spune câte zile mai are actualul Parlament
PSRM face compromis - când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate
Tagurile:
Curtea Constituțională, Dizolvarea Parlamentului, decret prezidențial

Știrile Zilei