08:28 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66

Calendar ortodox: Două sărbători importante îi așteaptă pe creștini

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
254 0 0

În ultimele zile de odihnă din Postul Mare, credincioșii vor marca două sărbători religioase deosebite - Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Iată ce semnificație poartă aceste zile importante.

Calendar ortodox: Două sărbători importante îi așteaptă pe creștini

Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din Postul Mare, marcată în acest an pe 24 aprilie. În această zi, Iisus Hristos a săvârșit o nouă minune. L-a înviat pe Lazăr la patru zile de la moarte. În prezent, la biserică se pomenesc cei răposați și se dau pomeni pentru sufletele celor adormiți.

"Minunea săvârșită de Iisus Hristos a făcut ca poporul evreu să-l primească ca pe un stăpân al lor, ca pe un rege. La intrarea în Ierusalim, oamenii se dezbrăcau de hainele pe care le purtau deasupra și le așterneau pe jos ca un covor și strigau: Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! ", a relatat pentru Sputnik părintele Nicolae Ciobanu.

Sărbătoarea precede o altă zi semnificativă. Astfel, pe 25 aprilie, creștinii ortodocși vor prăznui Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Duminica Floriilor.

"Sărbătoarea de Florii comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele de dinaintea patimilor. Iisus intră în Ierusalim călare pe un măgar, iar mulţimea îl aclamă ca Rege. Prin acest gest el ne arată smerenia pe care o poartă și pe care trebuie să o avem fiecare din noi. Locuitorii și oaspeții Ierusalimului îl întâlnesc pe Mântuitorul cu ramuri în mâini", a povestit părintele.

Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Floriile) sunt cele două zile care constituie împreună hotarul şi puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor. Peste o săptămână, creștinii ortodocși vor sărbători Învierea lui Hristos și biruinţa Lui asupra morţii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Paștele Blajinilor: Cum vor activa cimitirile din Capitală
Tagurile:
creștini, Sfântul Lazăr, Paște, Florii

Știrile Zilei