00:31 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66

Mai puține cazuri de COVID: Când am putea scăpa de restricții

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
147 0 0

Deși în ultima perioadă se înregistrează mai puține cazuri de COVID-19, specialiștii în sănătate publică îndeamnă populația să nu se relaxeze și să respecte noile măsuri impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Mai puține cazuri de COVID: Când am putea scăpa de restricții

În cadrul emisiunii "ATITIUDINI", șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a precizat că ultimele statistici cu referire la cazurile de COVID-19 sunt într-o dinamică pozitivă, însă acești indicatori sunt influențați de mai multe circumstanțe, iar situația poate să se schimbe de la o zi la alta.

"În săptămâna a 17-a, comparativ cu săptămâna 16, a scăzut numărul de cazuri cu 32 procente, dar s-a micșorat și numărul de vindecați cu 44 la sută, iar aceste nu este unul dintre cei mi buni indicatori. Rata de contagiozitate în ultimele 14 zile este de 0,80, însă sunt câteva teritorii cu indicatorul 1, respectiv măsurile de sănătate trebuie respectate în continuare", a subliniat Daniela Demișcan.

Specialistul susține că numărul mic de noi infectări cu COVID-19 se datorează și faptului că în perioada sărbătorilor pascale oamenii au avut alte preocupări. În acest context, specialiștii mizează pe o ușoară creștere a numărului de cazuri în câteva săptămâni.

"Deși unii oameni s-au relaxat văzând ultimele statistici cu toții trebuie să înțelegem faptul că acest virus nu a dispărut. Avem 14,8 procente forme grave și 15 procente forme medii. Virusul este la fel de contagios și periculos. Respectarea măsurilor de sănătate publică este obligatorie pentru toți în continuare", a explicat interlocutoarea.

Cât privește noile restricții COVID adoptate pe 30 aprilie de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, Daniela Demișcan susține că acestea trebuie respectate cu strictețe de către toți cetățenii.

Specialistul a menționat că în prezent, în Republica Moldova incidența este de 157 cazuri la 100 mii persoane, iar în Chișinău de 162 cazuri. Relaxarea sau anularea mai multor restricții ar putea avea loc atunci când incidența va fi mai mică de 100.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Noi decizii ale CESP - despre vaccinare, activitatea teatrelor și târgurilor de weekend
Tagurile:
restricţii, COVID-19

Știrile Zilei