20:11 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66

Tănase: PAS, un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
260 0 0

Fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase consideră că ar fi periculos pentru Moldova ca după parlamentare un partid să ia majoritatea în Parlament. El spune că o guvernare monocoloră ar genera niște procese antidemocratice, iar soluția potrivită ar fi o coaliție

Tănase: PAS un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea

Fostul politician Alexandru Tănase este de părere că soluția cea mai potrivită, după alegerile parlamentare, este să avem o guvernare de coaliție, iar în cazul în care am  avea un guvern monocolor, el ar genera doar corupție și intoleranță în societate.

„Nici o guvernare monocoloră n-a generat altceva decât uzurparea puterii, intoleranță sau corupție. Un guvern monocolor, așa cum visează unii, după alegeri, foarte repede se contopește cu administrația de stat, devine partid-stat, înconjurat de grupuri clientelare. De aceea, sunt mari riscurile ca o astfel de guvernare să devină una antidemocratică sau cel puțin să afișeze o democrație. Pentru Moldova cea mai bună soluție ar fi o guvernare de coaliție”, a precizat Tănase.

El mai spune că, în cazul în care PAS ar accede la guvernare, acest partid se va confrunta cu mai multe probleme, iar una dintre ele ar fi lipsa experienței administrative. Pentru opinia publică, spune Tănase, acest partid rămâne a fi un grup închis, ermetic, care comunică cu societatea prin slogane, briefinguri și etichetări. Tot el mai spune că nimeni nu cunoaște despre opțiunile lor ideologice sau afilierile lor doctrinare.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
„Ceea ce am văzut eu în acest partid este că ei consideră că dețin adevărul în forma lui absolută. Noi nu cunoaștem ce se întâmplă în interiorul acestui partid, cum se iau deciziile care sunt punctele de vedere. Oameni cu experiență administrativă acolo nu sunt, asta este realitatea. N-am auzit niciodată ca cineva din acest partid să recunoască că a făcut o greșeală, undeva, în cazuri notorii cum ar fi acea asumare de răspundere sau încercarea de a reforma justiția într-un mod moldovenesc, unde Comisia de la Veneția și OSCE au demolat acele reforme. Nu am văzut la PAS capacitatea de a-și asuma anumite greșeli. Repet, este un grup închis de aceea, doar o guvernare de coaliție va asigura funcționarea instituțiilor democratice”, a punctat Alexandru Tănase.

Pe 11 iulie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Pragul de accedere în Parlament pentru un  partid este de 5 %, pentru un bloc electoral din 2 partide este de 7% și pentru un bloc electoral din 3 partide pragul de accedere este de 9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Ce tactică vor adopta în alegeri PAS și alte partide – expert
Tagurile:
PAS, Alexandru Tănase

Știrile Zilei